HRANA I LEKOVI KOJE NE TREBA KOMBINOVATI

09.05.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1117 | Autor: | 0

Prof. dr Maja Nikolić otkriva koje namirnice utiču na apsorpciju medikamenata i njihovu iskoristljivostPostoje lekovi na koje hrana uopšte ne utiče, ali su mogući i veoma ozbiljni "incidenti" zbog neodgovarajuće kombinacije lekova i hrane. O ovoj veoma značajnoj temi razgovarali smo sa profesorkom dr Majom Nikolić, dijetologom Instituta za javno zdravlje Niš.

- Lek i hrana međusobno reaguju tako što hrana može da utiče na resorpciju leka ili na njegovo dejstvo, a lek može da utiče na apsorpciju ili iskorišćavanje sastojaka hrane ili na apetit. Količina unete hrane ima manji efekat na lek od njenog sastava i ritma uzimanja.

Koje namirnice utiču na apsorpciju leka?
- Velika količina ugljenih hidrata smanjuje kiselost u želucu i povećava količinu tečnosti u želucu i crevima i menja se biološka raspoloživost leka. Takođe, glukoza umanjuje dejstvo enzima u jetri. Hrana utiče na brzinu pražnjenja želuca, kiselost u želucu i crevnu peristaltiku i samim tim na apsorpciju leka. Biljna vlakna, naročito pektini (iz voća i gotovih džemova), usporavaju apsorpciju većine lekova. Pektini posebno smanjuju antimikrobno dejstvo penicilina, dok dijetna vlakna vezuju neke lekove protiv depresije. Hrana bogata ugljenim hidratima umanjuje i delovanje teofilina za lečenje astme i lekova za dijabetes.

Da li postoji neki opšti savet - kada se lekovi metabolišu ubrzano, a kada usporeno?
- Generalno, lekovi se ubrzano metabolišu u organizmu ukoliko pacijent uzima kafu, crne čajeve, kola napitke, jela sa roštilja, puši, unosi dosta proteina, a malo ugljenih hidrata. Usporeno se metabolišu lekovi kod pothranjenih pacijenata i ukoliko se unosi dosta ugljenih hidrata hranom, a malo proteina.

Kako lekovi reaguju kada se uzimaju sa masnom hranom?
- Masni obroci usporavaju pražnjenje želuca i pojačavaju lučenje žučnih i pankreasnih sokova. Posle ovakvih obroka povećano je rastvaranje nekih lekova u crevima i ubrzano njihovo delovanje. Obroci bogati mastima povećavaju nivo teofilina u organizmu. Izuzeci uvek postoje, tako da hrana bogata mastima ubrzava resorpciju nekih lekova (grizeofulvin), pa se preporučuje da se isti uzimaju u vreme obroka. Isto važi i za fibrate za lečenje visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, antibiotik klaritromicin, lekove protiv depresije... Međutim, preterano masni obroci mogu usporiti resorpciju lekova kao što su antibiotik azitromicin, tuberkolostatici i neki drugi.

Kada treba izbegavati hranu bogatu proteinima?
- Hrana bogata proteinima može da ubrza razgradnju antibiotika tetraciklina, dok propranolol za lečenje srca tada ispoljava mnogo jače dejstvo. Lekovi protiv Parkinsonove bolesti deluju mnogo slabije ukoliko u ishrani preovlađuju meso, riba, jaja, mleko, mlečni proizvodi.

Kod kojih još slučajeva ne treba piti mleko i jesti mlečne proizvode?
- Tetraciklini se ne uzimaju sa namirnicama bogatim kalcijumom kao što su mleko i mlečni proizvodi, badem i slično. Mleko smanjuje i delovanje lekova protiv zgrušavanja krvi. Namirnice bogate vitaminom K (tamnozeleno povrće, goveđa iznutrica) smanjuju dejstvo antikoagulanata.

Poznato je da kada se piju lekovi treba izbegavati kisele namirnice.
- Sok od pomorandže ne treba uzimati sa antibioticima jer kiselost soka smanjuje aktivnost antibiotika, kao ni sa lekovima protiv kiseline u želucu koji sadrže aluminijum. Kisele namirnice (kafa, citrusno voće, kola napici, sirće, voćni sokovi, paradajz) treba izbegavati i ukoliko se uzimaju eritromicin ili penicilin.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem