KOJI LEKOVI SE UZIMAJU SA HRANOM, A KOJI NA PRAZAN ŽELUDAC…

14.05.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1009 | Autor: | 0

Prof. dr Maja Nikolić otkriva koje namirnice utiču na apsorpciju medikamenata i njihovu iskoristljivost Uopšteno rečeno, najbolje je lekove piti na prazan stomak.

Pravilo je uzimati lekove pre jela. O čemu još bi trebalo da vodite računa pre nego progutate pilulu savetuje prof. dr Maja Nikolić.

- Želudačna kiselina uništava lekove na bazi penicilina, tako da antibiotike po pravilu treba uzimati sa hranom i time se umanjuje mogućnost pojave bola. Međutim nekima od njih npr. tetraciklinima, dejstvo se smanjuje ukoliko jedan sat pre ili jedan sat posle njihovog uzimanja konzumirate mleko ili mlečne proizvode, pa se preporučuje da se uzimaju na prazan stomak.
Postoje i lekovi koji se uzimaju za vreme jela kao što su diuretici.
Ne može se dati univerzalni savet već treba uvek konsultovati farmaceuta prilikom podizanja lekova kako se oni piju u odnosu na prazan stomak.

- Čaj, čokolada, kafa i napici koji sadrže kofein ne uzimaju se uz lekove koji sadrže derivate teofilina, npr. aminofilin za lečenje astme, kao ni uz sedative i lekove koji deluju na nivou mozga. Alkohol nikada ne treba unositi sa lekovima, a naročito su nepovoljne njegove kombinacije sa lekovima koji deluju na nivou mozga.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net