SAMO AKO JEDETE, MOŽETE DA SLABITE

08.09.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2367 | Autor: | 0

Klinika Magičnog bilja: Ana Lipovac, magistar farmacije i magistar nutricionizma, savetuje kako da se hranite, a da izbegnete sve predrasude kojih ste se do sada slepo pridržavali


Šta ima lepše nego jesti omiljene testenine, krompir, žitarice, pirinač, i uz normalnu ishranu prirodno slabiti - konstatuje magistar farmacije i nutricionizma iz Austrije Ana Lipovac, čiji program ishrane “Fett - Freit” poslednjih nekoliko godina daje odlične rezultate u gubljenju suvišnih kilograma običnom, svakodnevnom ishranom.
- "Fett-Frei" program ishrane zasniva se na stavu da nije važno koliko kilograma pokazuje vaša vaga, već kakvog su kvaliteta vaši kilogrami. Imati 70 kg pri istoj visini ne znači da ćemo izgledati svi jednako. Muškarac visok 185 cm i težak 100 kg nije debeo ako ima pre svega mišićnu masu, dok žena koja ima “normalnu” težinu može da izgleda debelo, ako ima malo mišićne mase a mnogo masnog tkiva, ili naravno može da izgleda savršeno ako je obrnuto. Program ,Fett-Frei, nije dijeta u pravom smislu te reči, već put vraćanja pravilnoj ishrani, kao jedinom mogućem načinu u borbi sa viškom kilograma za ceo život.
Šta se dešava sa našim telom kada držimo dijetu?
- Naš organizam svaku dijetu registruje kao stanje deficita, alarm - stanje u kome je on u opasnosti. Kad dijeti pre ili kasnije dođe kraj, naš organizam, koji je zapamtio da je bio u opasnosti i iz straha od neke naredne dijete, počinje da deponuje unesenu hranu i više nego što bi to normalno činio. Zapravo, nije dijeta problem, već naš organizam koji se prirodno brani od opasnosti u koju smo ga doveli restrikcijom. Tu nikakva mentalna snaga ne pomaže. Jo-jo efekat je unapred programiran! Brzim dijetama gubimo mišićnu masu i mnogo vitalnih sastojaka iz tela, a kada krene jo-jo efekat onda on pravi rezerve u obliku masti. Što je dijeta restriktivnija, jo-jo efekat će biti jači.
Zato volim da kažem da čovek samo ako jede može da slabi.
Koje namirnice treba najviše izbegavati?
- Izbegavajte proste šećere - slatki proizvodi podižu naglo nivo šećera u krvi prouzrokujući naglo lučenje insulina, što naglo obara šećer u krvi. Rezultat je brzi osećaj gladi. Upotreba veštačkog šećera je takođe varka. ,Cola zero, ima sladak ukus u ustima koji šalje signale za lučenje insulina i nivo šećera u krvi pada izazivajući isto tako jak osećaj gladi. Veštački zaslađivači, dakle, pojačavaju apetit. Bitno je opredeliti se za zdrave izvore ugljenih hidrata, a ne izbegavati ih. Od njih se nećete ugojiti, naprotiv.
Hoćete da kažete da ugljeni hidrati ne goje?
- Prosti ugljeni hidrati goje, ali kompleksni ugljeni hidrati rade upravo suprotno. Zašto su kompleksni ugljeni hidrati dobri? Pored toga što nam pružaju fini osećaj sitosti, oni podižu raspoloženje, a ono što je najvažnije - kompleksni ugljeni hidrati stimulišu i sagorevanje masti u našem telu dovodeći time ne samo do opšteg gubitka telesne težine već do smanjenja masnih naslaga. Poznata je izreka iz medicinskih udžbenika biohemije: ,Masti sagorevaju na vatri ugljenih hidrata,, koja objašnjava da aktiviranje metaboličkih puteva i sagorevanje masti u telu nije moguće bez određene količine ugljenih hidrata.
Da li masti goje?
- Ništa ne goji ukoliko je umereno. Ipak je neprijatelj broj 1 šećer, a ne mast. Punomasni proizvodi su dobri za vaše zdravlje i postoje brojni dokazi da masti ne dovode do srčanih problema, nego nas upravo štite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem