HRANA ZATROVANA ADITIVIMA I PESTICIDIMA DOVODI DO NASTANKA RAKA

10.10.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 925 | Autor: | 0

Prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i diplomirani homeopata, član Društva za ishranu Srbije, objašnjava u čemu najčešće grešimo pri odabiru namirnica i koja hrana loše utiče na krvne sudove, a koja na organe za varenjeIndustrijski prerađena hrana opasna je po naše zdravlje – upozorava prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i diplomirani homeopata, član Društva za ishranu Srbije.

U čemu najčešće grešimo pri odabiru namirnica?
- U tom smislu, na prvo mesto bih stavila preveliku konzumaciju industrijski prerađene hrane. Smatra se da prosečan stanovnik većeg grada u toku dana konzumira oko 75% industrijski predrađene hrane, koja je najčešće prepuna aditiva i koja je u toku tehnološkog procesa obrade izmenila svoju biološku vrednost. Na taj način, konzument uglavnom unosi tzv. ,prazne kalorije,, tj. biološki bezvrednu hranu. Na drugo mesto, kao čestu i tipičnu grešku, stavila bih preteranu konzumaciju šećera, tj. slatkiša.

Koje namirnice treba da izbegavamo, a koje češće da koristimo?
- Pravilo bi bilo: Konzumirati hranu u što prirodnijem obliku, svežu, po mogućnosti organsku. Kada je hleb u pitanju, koristiti integralne žitarice. Meso konzumirati umereno, i to najbolje ono meso kojem znamo poreklo.

Da li smo svesni šta jedemo, čak i kada mislimo da se hranimo zdravo?
- U svakom slučaju, u vezi zdrave ishrane, potrebno je da se obrazujemo da bismo napravili pravilan odabir namirnica. Na primer, danas je poplava prodavnica na kojima piše "zdrava hrana", ali ne nude sve zdravu hranu. U nekima od njih vidite da se radi o hrani "na meru", da je tu izložena hrana u vidu pahuljica, bez jasne deklaracije, slatkiši u raznim bojama, veštačka pića... Ima i zdravih namirnica, a da li su one to ili nisu, najbolje ćemo saznati ako tražimo deklaraciju proizvoda.

Na koji način prehrambeni aditivi mogu uticati na zdravlje?
- Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju hrani u toku industrijske proizvodnje i prerade, pakovanja, transporta i čuvanja hrane radi namerne promene njenih svojstava zbog produženja roka trajanja, zaštite od kvarenja, dizajna izgleda, boje i mirisa. Označeni su brojevima E na deklaraciji proizvoda. Nažalost, kod preterane konzumacije hrane koja ih sadrži, u toku više godina, aditivi se kumuliraju u organizmu i mogu da dovedu do ozbiljnih psihofizičkih oboljenja.

Kako hrana utiče na mozak? Koja hrana izaziva umor?
- Do takozvanog hroničnog umora, problema sa koncentracijom i pažnjom, neretko i do anksioznosti i nesanice, može dovesti preterana konzumacija rafinisane i industrijski prerađene hrane. Ako se tome doda i preteran unos kofeina i alkohola i neumeren dnevni unos soli, eto problema.
Ukoliko takvo stanje nije posledica nekih drugih oboljenja, što treba da ispita lekar, samo promena ishrane, u vidu opštih principa pravilne ishrane, o kojima smo pričali, može znatno ili potpuno da pomogne u rešavanju problema.

Na koji način ishrana može da dovede do najtežih bolesti?
- Danas, kada kažemo ,najteža bolest,, svi mislimo na rak. Uvek je najbolje kada do bolesti ne dođe. Mnogi faktori utiču na njen nastanak: genetski, loša, pogrešna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost hemikalijama iz okoline - pre svega mislimo na kozmetička sredstva i takozvanu kućnu hemiju, zatim elektromagnetsko zračenje, stres, poremećene socijalne odnose... Na neke od ovih faktora ne možemo da utičemo, a na neke možemo.
Nauka je uvidela značaj ishrane u nastanku, ali i u lečenju raka. Postoje mnoge naučne studije koje hranu, najčešće zatrovanu aditivima, pesticidima ili genetski modifikovanu dovode u vezu sa nastankom oboljenja. Pravilna ishrana je jedan od faktora koga mi sami možemo da menjamo na bolje.

Koje namirnice loše utiču na krvne sudove, a koje na organe za varenje?
- Većina oboljenja kardiovaskularnog sistema je posledica prevelikog unosa takozvanih zasićenih masti, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata (masna mesa, slatkiši, industrijski sokovi, pekarski proizvodi od belog brašna...). Ove namirnice su metabolička podloga za stvaranje suženja krvnih sudova i povećavaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
Na organe za varenje, što se ishrane tiče, loše utiče rafinisana hrana, posebno rafinisani šećeri, crni čaj, kafa, pića - tipa koka-kole, čokolada, alkohol.
M. R.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem