REČ NUTRICIONISTE: ŽVAKANJE SAĆA BILDUJE IMUNITET

21.01.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 6110 | Autor: | 0

Tatjana Olajdžija, nutricionista savetuje kako da najbolje iskoristite lekovita svojstva meda i zašto nikad nakon meda ne bi trebalo da uzimate vodu


- Svim zdravim ljudima preporučila bih svakodnevno konzumiranje meda i drugih pčelinjih proizvoda. Sve nove namirnice, danas popularna “superhrana” možda su dobre, ali pitanje je koliko možemo verovati sponzorisanim ispitivanjima prehrambene i farmaceutske industrije. Verujem da je test vremena bolji pokazatelj – a taj test med je bez sumnje prošao.

Kod kojih zdravstvenih problema se med pokazao kao dragocena pomoć?
- Med poseduje antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Obiluje vrednim mikronutrijentima i esencijalnim aminokiselinama. Zbog ovih osobina med je naročito dobar u prevenciji mnogih akutnih i hroničnih bolesti, a dobar je i lek, ako do bolesti dođe. Naročito je efikasan kod bolesti disajnih organa, akutnih prehlada, gripoznih stanja, bakterijskih infekcija, ali i kod hroničnih stanja poput astme, hroničnog bronhitisa i HOBP. Med je nezamenljiva pomoć kod bolova u grlu – naročito se ističe kristalisan (“ušećeren”) med. Njega duže otapamo u ustima i med ima vremena da ostvari i lokalno antiupalno i antibakterijsko svojstvo, a ne samo da sklizne u želudac. Pravilan način upotrebe meda u ovim slučajevima lagano otapanje u ustima nekoliko puta u toku dana bez ispijanja vode neposredno nakon konzumacije, kako bi sluzokoža usne duplje i grla duže vreme ostala obložena.

Da li je važno i vreme kada se on uzima?
- Dobro je dan započeti sa mlakom vodom, nekoliko kapi limuna i kašikom meda. Dobro je uzeti ga u toku dana, na kašiku, uz voćnu užinu, na integralnom tostu sa puterom... Prema hibernacijskoj dijeti, dobro je uzeti kašičicu meda neposredno pred spavanje, kako bi popunili depo glikogena, nahranili jetru i omoguićili joj da nesmetano obavlja svoju funkciju. Kašika meda pred spavanje pomaže umirenju celog organizma, pa je veoma dobar lek protiv nesanice. Ovo posebno u kombinaciji sa toplim bademovim mlekom ili mešavinom biljnog čaja na bazi nane, kamilice, valerijane i dr.

Kada preporučujete i druge pčelinje proizvode
- Mešavina meda, mleča, polena i propolisa ima još jači potencijal za jačanje imuniteta. Ova fantastična mešavina preporučuje se svima, a naročito onima sa slabijim imunitetom i sklonim prehladama. Ukoliko postoji alergija na polen (nutritivna, ne i inhalatorna) onda se polen eliminiše iz ove recepture.
Sam mleč se uzima kod izrazitih problema sa imunitetom i teških stanja poput kancera i sl.

Koje su sve blagodeti saća u medu?
- Pčelinji vosak i med deluju sinergistički i ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam.
Žvakanjem saća med "ima vremena", da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo duž celog digestivnog trakta.
Pčelinji vosak mehanički deluje i na zubnu gleđ i čisti naslage kamenca. Iako ćemo ispljunuti sažvakani vosak, deo ipak stigne do našeg želuca, a kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički delovati na creva i olakšati probavu.

Da li ste primetili da kombinacija meda i lekovitih biljaka pomaže i kada?
- Istakla bih mešavinu meda, semenki koprive i kakaoa kao izuzetnu pomoć u borbi sa anemijom. Mešavina meda i đumbira posebno je dobra za ublažavanje mučnina, podsticanje varenja, regulisanje apetita, ubrzanje metabolizma i snižavanje LDL-a. Ova receptura je takođe dobra kada nas muče bolovi u grlu, kao prevencija prehlada i virusnih oboljenja i za mnoga druga stanja.

Da li su Vam pacijenti ispričali svoja iskustva sa medom koja su Vam bila upečatljiva?
- Moja porodica se dugi niz godina bavi pčelarstvom i imala sam prilike da vidim koliko je med i hrana i lek. Med i drugi pčelinji proizvodi pomažu od benignih prehlada do najtežih bolesti. Naravno, kao nutricionista moram da istaknem važnost celokupne pravilne ishrane, jer će samo takav režim dati prave rezultate.

Izvor: časopis Lekoviti med

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem