MOJ STAV: ZAŠTO NEMA VIŠE BILJNIH LEKOVA

10.02.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 950 | Autor: | 0

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog, otkriva kako crni kim deluje na osteoartritis kolena i koji je razlog što, uprkos nuspojavama, farmaceutske kuće i dalje više proizvode medikamente


Nedavna studija iz 2016, urađena na čerdeset odraslih osoba sa osteoartritisom kolena (zapaljenje zgloba kolena), pokazala je da obloge od ulja iz semena crnog kima (Nigella sativa) imaju veći efekat na bol i zapaljenje od paracetamola i ibuprofena. Dva leka rutinski se koriste u lečenju ovog stanja decenijama, uprkos brojnim neželjenim efektima. Paracetamol smanjuje aktivnost antioksidanasa, toksičan je za jetru, a duže uzimanje remeti sintezu neurotransmitera (dovodi do sindroma „emotivnog zombija”, tj. afektivne ravnodušnosti). Ibuprofen snižava testosteron, može povećati rizik od moždanog udara, a oba ometaju stvaranje sulfata polnih hormona (ovaj proces je neophodan za diferencijaciju mozga u muški ili ženski). Takođe, paracetamol povećava rizik od nastanka astme, dok ga seme crnog kima smanjuje antizapaljenskim delovanjem. Zaključak pomenute studije bio je: „Obloge sa uljem Nigella sativa imaju veći efekat u smanjenju bolova od osteoartritisa u kolenima kod osoba preko šezdeset i pet godina.”

Blagodeti crnog kima
Ulje crnog kima nanošeno je u količini od jedan mililitar, tri puta dnevno na koleno, tokom osam nedelja. Utrljavanje je trajalo pet minuta.
Seme crnog kima sadrži oko 30% p-kimena. Ova supstanca spada u monoterpene i ima brojna pozitivna dejstva. Slična su dejstva karvakrola iz timijana ili citronelola iz limuna, kao i pinena iz četinara. U časopisu Phytomedicina iz 2013. opisana su izvrsna antizapaljenska i analgetska svojstva ovog sastojka. Nedostatak je u kratkom vremenu delovanja. Takođe, ukoliko se unose velike količine, može nastati trovanje (inhibicija funkcije mitohondrija, sa smanjenim stvaranjem energije). Sve pomenute supstance imaju jako antimikrobno delovanje. Opisano je delovanje na E.coli, stafilokok, salmonelu. P-kinen je sastojak i origano ulja, odgovoran za pozitivno dejstvo na bakterije (ali i gljivice). S obzirom na kratak život i moguću toksičnost, lokalno dejstvo je idealno za oboljenja kao što je reumatski proces u pojedinim zglobovima. Odlično dejstvo uz minimalna neželjena dejstva daju mu jasnu prednost nad paracetamolom (koji ima slaba antizapaljenska dejstva, uz umerene efekte na bol).

Nema patenta na biljke
Postavlja se logično pitanje: Zašto farmaceutska industrija ne investira u ovakvu vrstu lečenja, a posebno u lečenje bolesti različitim vrstama hrane. Postoje dva razloga. Prvi je da je neophodno ulaganje u pronalaženje mehanizma dejstva (on je poznat samo za pojedine začinske biljke ili vrste namirnica, mada se spisak stalno povećava). Drugi je još značajniji: Ovako dobijene materije ne mogu se zaštiti patentom.
„Preparati majke prirode su svima dostupni, na njih nije moguće staviti patent.” Sejer Dži, osnivač sajta Greenmedinfo.
Naime, registracija jednog leka kod FDA (Američka agencija za lekove i hranu), košta oko jedanaest miliona dolara. Da li ijedna farmaceutska kompanija ima interes da ulaže ovoliki novac ukoliko nije sigurna da će moći da ga povrati kroz patentna prava. Naime, svaka druga farmaceutska kuća će iskoristiti proces registracije da i sama počne da prodaje pomenuti proizvod. Novac se može dobiti samo ako se originalni molekul izmeni hemijski tako da postaje molekul koji ima vlasnika (farmaceutsku kompaniju). Primeri su bromheksin (lek za iskašljavanje, koji je u stvari biljni alkaloid peganin kome je dodat brom) ili bisakodil (popularni lek za opstipaciju, koji je dobijen iz beladone dodavanjem jedne grupe u lancu).
Međutim, poslednjih godina kineske i indijske farmaceutske kompanije ulažu veliki novac u istraživanje biljnih lekova, sa zadivliujujućim rezultatima. Primer je pronalazak SBEL-1 sustance u ekstraktu tradicionalnih kineskih biljaka, koji ima odlične efekte u lečenju hepatitisa C (ozbiljne bolesti jetre). Sa sve ređim pronalažanjem novih lekova, biljni lekovi će postajati sve važniji. Poslednja istraživanja antibiotika u mleku kljunara, ili u sastojcima košnica pčela, ukazuju da dalji razvoj novih lekova iz prirode, u kojoj ih ima u izobilju, napreduje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net