STOP ZA EMOTIVNU GLAD

12.03.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 472 | Autor: | 0

Anita Alterov, viši dijetetičar - nutricionista savetuje kako da pobedite uzburkanim emocijama izazvanu gladAko nervozu rešavate otvaranjem frižidera, evo kako da se te navike oslobodite: pročitajte savete Anite Alterov, više dijetetičara – nutricionista.
- Emotivna glad je želja za posebnom vrstom hrane, kao što su: čokolada, pica, testenine i ljudi često ustaju u sred noći i izlaze da bi kupili određenu namirnicu.
To je glad "u glavi". Potreba za hranom počinje u ustima i umu - stalno mislimo o hrani, njenom ukusu. Ova pojava se javlja usled neke emotivne reakcije, stresa, dok fizička glad počinje u želucu u vidu tegoba kao sto je bol, peckanje, praznina i javlja se iz telesne potrebe, četiri do pet sati nakon poslednjeg obroka.
Kod emotivne gladi uglavnom se javlja prejedanje. To je zapravo nesvesno jedenje kada ni ne primetite kad ste pojeli, recimo,celu čokoladu ili pakovanje keksa.
Uzimanje hrane u ovom slučaju ne prekida se kod osećaja sitosti, jer se hranom ublažavaju neka loša osećanja izazvana stresom. Fizička glad, s druge strane, prestaje kada je želudac pun.
Kako prestati sa emotivnim prejedanjem?
- Preispitajte svoje emocije i stanja koja su dovela do prekomernog uzimanja hrane. Rešite uzrok problema, tako ćete rešiti i posledice.
Naučite da osetite razliku između emotivne i fizičke gladi. Možete da napravite i plan ishrane. Rasporedite obroke tako da između njih postoji razmak od četiri do pet sati i ne dozvolite sebi međuobroke. Ako osetite glad, popijte čašu vode ili čaj. Podsetite sebe da vas prejedanje neće učiniti srećnim i izbegavajte preterano razmišljanje o hrani.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net