STARI SMO ONOLIKO KOLIKO SU NAM STARI KRVNI SUDOVI

15.04.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1460 | Autor: | 0

Dr Danijela Karamarković, internista, supspecijalista za ishranu, otkriva zašto je hrana lek u rukama svakog pojedincaUkoliko se nepravilno hranimo, dolazi do razvoja bolesti za pet do deset godina. Samo pokvarena i zatrovana hrana može da napravi posledice po zdravlje odmah, objašnjava dr dr Danijela Karamarković, internista, supspecijalista za ishranu i rukovodilac Centra medicinske estetike „Merkur“ u Vrnjačkoj banji.

- Svako ko brine o svom zdravlju treba da vodi računa šta i koliko jede u toku dana. Niko ne sme da jede koliko hoće i kada hoće. Obroci moraju da budu redovni i pravilno raspoređeni - tri glavna obroka i dve manje voćne užine – dodaje dr Danijela Karamarković.

Da li postoje namirnice koje goje i one koje ne goje?
- Ne postoje namirnice koje goje i one koje ne goje. Postoji samo vreme i količina koju svako od nas treba ili sme da pojede.

Kako da znamo koja je količina hrane dovoljna, a da ne brojimo kalorije?
- Ukoliko imamo višak kilograma, treba da znamo da unosimo više hrane nego što je potrebno, i obratno.

Koje prehrambene navike su štetne po zdravlje i šta izazivaju?
- Ima više štetnih navika, ali osnovne su: preskakanje obroka, uzimanje hrane kada stignemo, šta nam dođe do ruke i koliko želimo. Ukoliko se nepravilno hranimo, dolazi do razvoja bolesti za pet do deset godina. Samo pokvarena i zatrovana hrana može da napravi posledice po zdravlje odmah.

Da li pravilna ishrana može da odloži starenje?
- Pravilnom ishranom obezbeđujemo da nam krvni sudovi, kosti i mišići budu zdravi. Treba znati da nismo stari koliko imamo godina, već koliko su nam stari krvni sudovi.

Šta najčešće preporučujete kardiovaskularnim bolesnicima?
- Faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti su: gojaznost, poremećaj holesterola i triglicerida, povišen krvni pritisak, pušenje, fizička neaktivnost i genetika. Sem poslednja dva, ostali su direktno zavisni od hrane. Nutritivni rizici su svakodnevno uzimanje pržene i pohovane hrane (bilo meso ili povrće ili pekarski proizvodi), svakodnevno korišćenje mesnih prerađevina, slanih i slatkih grickalica, preterana upotreba ,zdravih grickalica, (orah, lešnik, badem), neredovni obroci, proizvodi od voća (sokovi, kompoti, džemovi, itd.).
Da naglasim: Ako se za nešto kaže da je zdravo, ne znači da ga treba jesti u neograničenim količinama.

Kakva je nutritivna terapija i prevencija bubrežnih bolesti, a kakva bolesti koštanog aparata?
- Kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom (bubrežna slabost), u nutritivnoj terapiji se, prema klirensu kreatinina i jačini glomerulske filtracije, ograničava količina referentnih belančevina iz mesa, ribe, mleka, sira i jaja. Ali, naglašavam, ograničava, ne isključuje. Isključuju se mesne prerađevine i razne konzerve hrane, a time se ograničava i unos soli. Povrće i voće se sprema na poseban način (radi se dijaliza povrća i voća). Pritom, kod takvih pacijenata, zavisno od faze bolesti i drugih parametara, ishrana se prilagođava individualno.
Koštani aparat se čuva i gradi od rođenja. Ukoliko se do dvadeset i prve godine kod žena, odnosno dvadeset i tri godine kod muškaraca, ne stvori dobra koštana masa, onda takve osobe tokom života imaju osteoporozu i druge probleme. Zato su redovna fizička aktivnost, redovno unošenje umerene količine mleka i mlečnih prozvoda, balansirana ishrana, pravilno spremljena hrana u kućnim uslovima, održavanje dobre telesne težine tokom života, preduslov za dobro zdravlje kostiju u budućnosti.

Da li promena načina ishrane može da dovede do prevencije kancera?
- Da, ukoliko smo se nepravilno hranili, prelazak na balansiranu, pravilno spremljenu i prilagođenu ishranu može da bude prevencija za mnoge bolesti, pa i maligne.

Kakav je uticaj kafe na zdravlje?
- Ukoliko se konzumira normalna količina kafe, a to je do dve male šolje na dan, nema nikakvih štetnih efekata na zdravlje. Svaka preterana konzumacija kafe, čaja, ili bilo koje druge hrane i napitaka, svakako može biti dugoročno štetna po zdravlje.

Da li je isto ako pojedemo voćku ili napravimo smuti od voća?
- Nije isto. Voće za sve zdrave ljude predviđeno je da se žvaće i jede oljušteno ili dobro oprano.

Šta ubrzava lenja creva?
- Ko ima problem lenjih creva, a da mu nije gastroenterološki dijagnostikovana neka bolest, treba da zna da greši u ishrani. Nisam pobornik stava da postoji određena namirnica koja ubrzava crevnu peristaltiku (rad creva). Svako individualno reaguje na neke namirnice. Ali umereno korišćenje dijetnih vlakana, kroz svakodnevno uzimanje hleba uz svaki obrok (integralnog, tj. mešovitog), a ne peciva, može da poboljša stanje. Krompir, pirinač ili makorone možemo ponekad da jedemo. Za glavne obroke treba jesti kuvano meso ili ribu sa povrćem kuvanim u jednoj manjoj poriciji, malu porciju salate (jer ne treba preterivati sa celulozom), ne više od dve voćke dnevno, i to da se voće grize i žvaće, a ne muti, malo parče sira, i ne više od dve šolje jogurta ili kiselog mleka. To je sve što je potrebno u toku dana da se rasporedi u tri obroka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem