KOREN KOPRIVE PROTIV HLAMIDIJE, RASTAVIĆ ‘UBIJA’ HEMOROIDE

13.05.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2243 | Autor: | 0

Dr Aleksandar Ristić, lekar u službi Kućnog lečenja i nege u Domu zdravlja u Užicu, spojio je nauku i poljoprivredu i već godinama bavi se proučavanjem lekovitog bilja


Dr Aleksandar Ristić, lekar u službi Kućnog lečenja i nege u Domu zdravlja u Užicu na svom i na iznajmljenom imanju proizvodi različite lekovite biljke i pravi zdrave napitke, ulja i hranu. U poljoprivredu kaže da je ušao zbog nauke. Ono što je njega kao lekara inspirisalo jesu biljke koje danas niko ne koristi, a ranije su masovno bile u upotrebi.

Koje lekovite biljke ste prvo počeli da sadite i zašto?
- Proučavajući kako da snizimo masnoću u krvi, pre više od petnaest godina pratili smo na dobrovoljcima (i sebi, naravno) delovanje raznih neškodljivih biljaka, i to: čičoku, koren maslačka, sremuš, prah suve bukovače.
Da bismo grupi pacijenata sa ugrađenim stentovima i drugim graftovima preporučili efikasan i jeftin lek, odgajili smo određenu količinu arnike, napravili i standardizovali preparat, ispitali ga na pacijentima i obradili podatke. Tako smo, neplanirano, posadili oko deset ari arnike šamizo i malu količinu arnike montane za sirovinu i počeli da ih agronomski pratimo. Ipak, ovaj projekat Instituta ‘Josif Pančić’ i nas nekoliko lekara, i pored entuzijazma, iz nekog razloga je ukinut.

Zašto smatrate da je sirće od šljiva korisno za zdravlje?
- To je zaboravljen proizvod, nekad obavezan u svakoj kući u užičkim selima. Zvali su ga šljivovik. Pre pečenja rakije odvajana je jedna količina šljiva da fermentira u šljivovik, tj. u sirće. Fermentacija se nije prekidala, pa je sirće nekad nastavljalo da ‘radi’ godinama. Zbog toga je zvano ‘živo sirće’.
To je bio proizvod za posebne namene, a ne za svakodnevnu upotrebu.
Njime su začinjavali jela i salate za veće praznike, ili kada je kum dolazio u kuću.
Kada se deca razbole, dobiju visoku temperaturu, upali im se grlo ili pokvare stomak, pili su ili privijali šljivovik sa projinim brašnom na grudi ili tabane.
Za kožne promene, urasle dlake, čireve, kod reume, privijan je na lanenom platnu ili na neopranoj vuni, u kombinaciji sa svinjskom mašću, suvom koprivom ili listom oraha spasao je mnogo Zlatiboraca raznih muka.

Kome se sve preporučuje sirće od šljiva?
-Redovna upotreba ove namirnice može se preporučiti kod dijabetesa, reumatoidnog artritisa, osteoporoze, poremećaja u radu jetre, hroničnog umora, problema sa probavom, povišenih masnoća u krvi, bolesti štitaste žlezde. Proantocijani, pigmenti kojima je bogato sirće od šljiva (u proseku 10 grama na 100 ml) poznato su sredstvo u preventivi starenja krvnih sudova, demencije, srčanih i malignih oboljenja.

Tvrdite da rastavić može da pomogne kod hemoroida.
- Evo recepta kako na duže vreme rastavić može da reši ovaj problem.
Dvesta grama suvog rastavića staviti u lonac od deset litara, naliti vodom i kuvati do ključanja. Ostaviti da ključa sedam do osam minuta i skinuti sa šporeta. Skuvani odvar od rastavića sipati u kadu tople vode, koliko da se sedeći potopite do iznad kukova. Provedite u odvaru bar dvadeset minuta, ili koliko vam već bude prijatno.
Ponoviti tretman još jednom ili dva puta nakon dva do tri dana. Veliki broj ljudi je čak trajno rešio problem sa hemoroidima na ovaj način, naročito u ranoj fazi. Nemojte nipošto da potapate celo telo u odvar od rastavića, već samo sedalni deo tela i noge.

Sve je veći broj onih koji se suočavaju sa neplodnošću. Kako sebi da pomognu oni čiji je uzrok neplodnosti hlamidija?
- Predlažemo da koristite suv koren koprive koji treba samleti što sitnije u mlinu za kafu. Prah dobro zahvatiti kafenom kašičicom, sipati u dva decilitra hladne vode i zajedno kuvati dok ne provri. Pustiti da vri deset minuta poklopljeno, skloniti sa šporeta i piti čim se dovoljno ohladi. Pije se tri puta dnevno po šolja, na pola sata pre jela, dve nedelje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem