DOC. DR IVANA GOBLIN: MED SA CRNIM KIMOM SMANJUJE TSH

17.05.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2662 | Autor: | 0

Crni kim i med predstavljaju jedan od prirodnih dodataka ishrani osoba obolelih od sindroma Hašimoto


Ako imate hipotireozu koristite med i crni kim, savetuje doc. dr Ivana Gobin, sanitarni inženjer Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju. Izbegavajte gluten, brokoli, soju, jagode...

Nedavno je objavljeno istraživanje o blagotvornom efektu crnog kima na bolesnike sa hipotireozom. U istraživanje je uključeno četrdeset bolesnika koji su bili podeljeni u dve grupe od po dvadeset bolesnika. Bolesnici jedne grupe konzumirali su dva grama praha iz semena crnog kima dnevno tokom osam nedelja, dok je druga grupa dobila placebo (skrob). Obe grupe su dobile ista uputstva, po kojima su svakodnevno konzumirali gram praha uz ručak i gram za večeru. Posle osam nedelja, kod ispitanika koji su uzimali seme crnog kima dokazano je poboljšanje sledećih parametara: smanjenje indeksa telesne mase, manji opseg struka, smanjenje hormona TSH, povećanje hormona T3 i smanjenje TPO antitela.

Sprečite upalne procese
Smanjenje hormona TSH upućuje na poboljšanu funkciju štitne žlezde, dok smanjenje TPO antitela upućuje i na smanjenje upale. Kod grupe koja je konzumirala placebo, nije primećeno nikakvo poboljšanje. Nedavno istraživanje jasno pokazuje da je seme crnog kima imalo značajan efekat na gubitak telesne mase, metabolizam i funkciju štitne žlezde.
Glavni razlog lekovitosti crnog kima leži u sadržaju nezasićenih masnih kiselina koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprečavaju upalne procese u krvnim sudovima. Ulje crnog kima sadrži 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina, među kojima su i omega 3 i omega 6, koje najviše utiču na zdravlje.

Popravite tkivo tiroide
Najzastupljeniji spoj iz grupe kinonskih derivata crnog kima je tirnokinon. On je ujedno i najvažnija aktivna materija ulja crnog kima, prema čijem se sadržaju i procenjuje autentičnost i kvalitet ulja i njegov farmakološki efekat. U eteričnom ulju crnog kima može biti od 20-57%. Za timokinon se zna da je jedan od njegovih mehanizama i supresija enzima COX-2, što dovodi do smanjenja upala. Timokinon takođe poboljšava funkciju tiroide. Ne samo da se pokazalo da podstiče rast hormona T3, nego može i da popravi tkivo štitne žlezde koje je oštetio naš imuni sistem. Seme i eterično ulje crnog kima sadrže i timohidrokinon i timol koji takođe imaju mnoge prednosti.
U arapskoj narodnoj medicini semenke crnog kima koriste se same ili sa medom za lečenje brojnih zdravstvenih tegoba. Osim što olakšava konzumaciju semenki crnog kima, med poboljšava i apsorpciju aktivnih materija.

Preporučene doze crnog kima zavise najpre od namene, a zatim i od oblika preparata. Kao terapijska doze predlaže se 50 mg ulja po kilogramu telesne mase dnevno za osobu prosečne telesne mase.
Bagremov med se izuzetno dobro uklapa kao podloga za crni kim jer se lako vari, pa ga mogu uzimati i dijabetičari. Med sa crnim kimom konzumira se tri puta dnevno, po kašika posle obroka.
Osim kod osoba sa Hašimoto sindromom, med sa crnim kimom preporučuje se i kod osoba na hemoterapiji za jačanje imunog sistema, kod različitih autoimunih bolesti i kod astme i alergija.

Namirnice koje treba izbegavati:
- namirnice koje sadrže gluten
- sve namirnice koje utiču na nivo hormona u telu i time ometaju rad tiroide (brokoli, prokelj, karfiol, kupus, kelj, rotkvice, soja i sojini proizvodi)
- sva hrana koja sadrži rafinisan šećer
- jagode, breskve, batat…

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem