JELENA SIMEUNOVIĆ, FITOTERAPEUT: BOSILJAK, LIPA I RUZMARIN PROTIV KAMENA I PESKA U ŽUČI

10.06.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1492 | Autor: | 0

Jelena Simunović, fitoterapeut, savetuje kako da pomognete sebi kod tegoba koje vas najviše muče


Jelena Simunović, fitoterapeut, savetuje da ako imate problem sa kamenom i peskom u žuči, koristite prirodno rešenje: bosljak, ruznarin i lipu.
Fitoterapiju Jelena Simunović je izučavala kod dr Zorana Nikolića i mr Slavoljuba Tasića iz Instituta za lekovito bilje ,,Josif Pančić”.

Koje biljke rastu na našem podneblju, a čiju lekovitost cenite?
- Kopriva, bosiljak, kamilica, lipa, matičnjak, nana i hajdučka trava imaju veoma širok spektar delovanja i izuzetno ih cenim.

Kod kojih oboljenja se, uz medicinsku terapiju, bilje pokazalo efikasno?
- Postoje kombinacije biljaka koje se koriste uz medicinsku terapiju i postižu odlične rezultate, a u svom sastavu imaju tri "svete biljke": bosiljak, lipu i ruzmarin. Ali kod ovih čajeva nije samo tajna u recepturi, već i u načinu mešanja. Odlične rezultate ova mešavina daje kod depresije, kamena i peska u žuči, hormonske neravnoteže, menopauze, stresa.
Kod mioma i cista dobra je kombinacija virka i koprive. Takođe, odlične rezultate kod normalizacije hormona i neplodnosti postiže macina trava koja se koristi i kao čaj, ali i za ispiranje.

Šta je važno da se zna kada se biljke kombinuju?
- Moja iskustva u poslednje dve decenije dokazuju da u većem broju udružene biljke imaju jače i bolje dejstvo i njihov efekat je veći. Najvažnije je, ipak, da se zna koje količine se mešaju i sa kojim biljkama.

Gde ljudi najčešce greše u primeni i pripremi bilja?
- Najčešće se greši u načinu pripreme. Neke mešavine se piju bez zaslađivanja, neke se piju sa medom i on mu još pojačava dejstvo. Greši se u nepridržavanju uputstva: ako se preporuči određena doza, recimo dve kašičice majčine dušice, i navede se da čaj treba poklopiti, pustiti desetak minuta da se prohladi pa procediti i tek onda piti, samo na taj način pripremljen čaj ima puno dejstvo.

Koliko dugo treba da traje terapija biljem?
- U prvom redu zavisi od problema koje pacijent ima. Negde se rezultat postiže za dvadesetak dana, a negde je potrebno mesec ili tri meseca. Ipak, predlažem da se prave kratke pauze u ispijanju čajeva. Treba voditi računa i o kontraindikacijama sa lekovima. Kod problema sa želucem ili jetrom ne preporučuje se čaj od krušine i sene. Zna se da trudnice ne treba da koriste žalfiju, zeleni čaj, itd.

Kako najefikasnije očistiti organizam?
- Najefikasnije čisćenje organizma je praktikovanje posta. Jedan od efikasnih načina su i biljne mešavine i korišćenje gline i zeolita po uputstvima. Čisćenje organizma je preduslov dobrog zdravlja.

Koje su travke dobre i za koje tegobe ih koristimo?
- U prvom redu kopriva. Koristimo je kod manjka gvožđa ali je možemo koristiti i u kombinaciji sa vitaminom C. Tada postaje odlična za imunitet, ali se prilikom korišćenja koprive mora paziti jer smanjuje dejstvo diuretika i lekova za dijabetes.
Evo jednog efikasnog recepta sa koprivom: U 250 mililitara vruće vode stave se dve kašičice koprive. Sačeka se desetak minuta da se prohladi i piju se dve do tri šolje dnevno. Bokvica ima antibakterijsko dejstvo i primenjuje se kod problema sa alergijama, kao i kod opstruktivnog kašlja i astme. Na 200 mililitara vode sipaju se dve kašičice lista bokvice, ostavi se pola sata da se prohladi i pije se dva puta dnevno. Bokvica je odlična za lečenje rana, često se meša sa kamilicom i koristi se za ispiranja ili obloge.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem