LIST BELE IMELE EFIKASNO REGULIŠE KRVNI PRITISAK

18.07.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 341 | Autor: | 0

Dr Jovana Radivojčević Jelkić, lekar opšte prakse i fitoterapeut savetuje kada i kako da koristite biljke


Dr Jovana Radivojčević Jelkić, lekar opšte prakse i fitoterapeut, ma svom blogu savetuje pacijentima kako da koriste biljke. Za čitaoc Magičnog bilja odgovara na neka od najvažnijih pitanja o fitoterapiji.

Od koga ste sve učili o biljkama, s obzirom da se na Medicinskom fakultetu ne uči dovoljno o njihovoj lekovitosti?
- U našoj zemlji postoje akreditovane obuke za fitoterapeute, koje sam završila nakon osnovnih medicinskih studija. Naravno, za dodatno usavršavanje dostupno je obilje literature. Tako stečeno znanje nadograđuje moje medicinsko znanje, koje smatram neophodnim pri primeni lekovitog bilja, jer postoje medicinska stanja kod kojih primena lekovitog bilja može biti samo dodatni oblik terapije, ali nikako i jedini.

U kojim slučajevima biljke imaju prednost u odnosu na lekove?
- Prednosti fitoterapije i primene lekovitog bilja su u prevenciji i sprečavanju oboljenja. Ne treba da se setimo biljaka samo kada se razbolimo.

Kod kojih oboljenja se, uz medicinsku terapiju, bilje pokazalo kao posebno efikasno?
- Fitoterapija, uz odogovarajući režim ishrane, može se primenjivati na različita medicinska stanja. Najčešća je primena fitopreparata kod respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, kašlja, faringitisa, sinuzitisa, posebno ako su oboljenja virusnog porekla. Fitopreparati se uspešno mogu koristiti za jačanje imuniteta, smanjenje stresa i anksioznosti, poremećaj sna i spavanja i kao pomoćna terapija kod problema opstipacije, gastritisa...

Da li biljke u sinergiji deluju efikasnije i šta je važno znati kada se biljke kombinuju?
- Da, neke biljke imaju slično dejstvo i mogu se kombinovati u mešavini. Fitoterapeut treba da vodi računa, ne samo o izboru biljke i njenoj lekovitosti, već i o tome da li se ta biljka kombinuje sa drugom biljkom. Postoje biljke koje imaju suprotno dejstvo i njihova zajednička upotreba bila bi pogrešna.

Koliko optimalno treba da traje terapija biljem?
- Fitoterapija ne daje rezultate preko noći. Biljkama je potrebno vreme da deluju, i u njihovoj upotrebi treba biti istrajan i uporan. Koliko će trajati terapija, zavisi od težine bolesti, od medicinskog stanja pacijenta, od njegove starosti, načina života, imuniteta i još mnogih drugih faktora.

Koji čajevi imaju najveće antibakterijsko dejstvo? Šta preporučujete protiv ešerihije koli?
- Infekcije urinarnog trakta spadaju u najčešće bakterijske infekcije. Fitoterapija se može primenjivati uz ili nakon završene antibiotske terapije. Nakon zavšene terapije, značajna je prevencija u sprečavanju ponovne infekcije. Urinarna infekcija ešerihijom teško se leči, i često se infekcija vraća, stoga je korisna i primena biljnih preparata. Potreban je svakodnevni unos tečnosti i čajeva i redovno održavanje lične higijene. U ishrani se preporučuje upotreba bobičastog i jagodičastog voća, jer ono sadrži tanine. Tanini sprečavaju lepljenje bakterija za sluzokožu urinarnog trakta. U prirodi, možemo naići na različite biljne saveznike poput: breze, kukuruzne svile, peršuna, rastavića, hajdučice, uve, lista kruške... Ipak, recepti i primena fitoterapije treba da se određuju individualno.

Da li biljke mogu da pomognu kardiovaskularnim bolesnicima?
- Moždani udar možemo da probamo da sprečimo redovnim sistematskim kontrolama kod izabranih doktora, kardiologa. Potrebno je na vreme prepoznati i isključiti faktore rizika za ovo oboljenje. Kod ovakvih stanja, fitoterapija, uz pravilan režim ishrane, koristi se samo kao prevencija i poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja organizma, nikako kao jedina terapija. List bele imele ima blagotvorno lekovito dejstvo na regulaciju krvnog pritiska. Zato se ova biljka i kombinuje u mešavinama za regulaciju krvnog pritiska. Međutim, njena primena treba da bude u konsultaciji sa fitoterapeutom ili lekarom zbog neželjenih dejstava.

Koji su Vaši recepti za prevenciju stresa?
- Biljka koju preporučujem u borbi protiv stresa, uznemirenosti i nesanice je matičnjak. Matičnjak se često u fitoterapiji koristi u kombinaciji sa drugim biljkama, kada se prave individualne mešavine.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net