TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH, SAVETUJE: IZBACITE GLUTEN IZ ISHRANE!

11.09.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1182 | Autor: | 0

Tatjana Popović, prvi sertifikovan zdravstveni trener (Health Coach) u Srbiji savetuje kako da se hranite da biste unapredili zdravlje
Tatjana Popović, prvi sertifikovan zdravstveni trener (Health Coach) u Srbiji savetuje kako da se hranite da biste unapredili zdravlje.


1. Odaberite žitarice
koje ne sadrže gluten
Hleb i drugi pekarski proizvodi najčešće se prave od žitarica koje sadrže gluten, poput pšenice, ječma i raži. Ukoliko ste intolerantni ili alergični na ovaj protein, birajte žitarice koje ga ne sadrže, poput kinoe, pirinča, prosa, amaranta, heljde i ovsa. Heljda je najsličnija pšenici i uglavnom se koristi u recepturama za pekarske proizvode bez glutena. Ovas nema u sebi glutena, ali može da ga sadrži u tragovima jer se njegova prerada najčešće odvija na istom mestu gde i prerada pšenice.

2. Obratite pažnju na oznaku gluten free na deklaracijama proizvoda
Uvek obratite pažnju da li su na spisku sastojaka navedene informacije o alergenima koje ukazuju da je proizvod nastao u kontaminiranoj sredini, u kojoj mogu da se nađu žitarice koje sadrže ovu proteinsku komponentu. Obratite pažnju i na druge sastojke koji mogu da sadrže gluten, kao što su glukozni sirup na bazi pšenice, glukozni sirup na bazi ječma, maltodekstrin na bazi pšenice, etil alkohol poljoprivrednog porekla za proizvodnju jakih alkoholnih pića dobijenih iz pšenice i drugo.

3. Jedite više voća, povrća, proteina i zdravih masti
Jelovnik bazirajte prvenstveno na svežem voću, povrću, proteinima biljnog i životinjskog porekla (meso, riba, jaja, mahunarke, pečurke, tofu sir), kao i zdravim mastima, jer oni ne sadrže gluten. Pored brojnih vitamina i minerala, u povrću i voću ima magnezijuma i folata koji mogu da nedostaju organizmu ukoliko se prati bezglutenski režim ishrane.

4. Jedite više orašastih plodova i semenki
Ishrani bez glutena uglavnom nedostaju hranljive materije kao što su cink, kalcijum i vlakna. Zbog toga je važno da jedete orašaste plodove i semenke jer ne sadrže gluten, a odličan su izvor ovih materija. U jelovnik uključite bademe, orahe, pekan orahe, indijski orah, pistaće, laneno seme, semenke suncokreta, semenke bundeve i semenke čije.

5. Sami kuvajte i spremajte obroke
Bez obzira što ima sve više restorana koji u svojoj ponudi imaju jela bez glutena, trudite se da što češće kuvate i sami spremate svoje obroke.

6. Iz jelovika isključite pića koja sadrže gluten
Ako ponekad poželite da popijete alkoholno piće, odlučite se za votku ili džin. Vino je takođe bez glutena.
Većina bezalkoholnih pića, kao što su kafa, čaj i voda, ne sadrže gluten. Međutim, određeni napici, poput industrijski proizvedenih šejkova mogu da sadrže ovaj protein, tako da je najbolje da proverite deklaraciju.

7. Eliminišite iz ishrane umake i prelive koji sadrže gluten
Prelivi i umaci često sadrže skrivene izvore glutena. Mnogi proizvođači hrane u svoje proizvode dodaju ovaj protein jer zgušnjava hranu, deluje kao stabilizator ili emulgator na koji se odlično lepe arome i aditivi.
Prelivi i umaci koji mogu da sadrže gluten:
- sos od soje
- dresing za salatu
- marinade
- prelivi za meso
- sosovi za testeninu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem