SAVET LEKARA: MED ČINI MOZAK SREĆNIM

14.11.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 877 | Autor: | 0

Mr Merica Milavić Vujković, specijalista medicinske psihologije Kabineta za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu


Mr Merica Milavić Vujković, specijalista medicinske psihologije Kabineta za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, savetujete da svakodnevno koristite med jer povećava psihičku i fizičku kondiciju, ali posebno dobro utiče na pamćenje.
- Ne postoji nijedan proizvod medonosne pčele koji nije blagotvoran za osobe sa psihičkim problemima - ističe Merica Milavić Vujković, specijalista medicinske psihologije Kabineta za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu i nastavlja: - Med deluje neposredno na mozak zahvaljujući fosforu, gvožđu i eteričnim uljima. Ublažava neurodegenerativna oboljenja i neuralgije. Med je od pomoći kod svih stanja u kojima je aktivnost neurona otežana.

Da li deluje i na simptome anksioznosti kojima je većina naših građana podložna?
- Efikasnost apiterapije zasniva se i na pozitivnom uticaju koji med ima na raspoloženje. Proizvodi medonosne pčele pomažu u prevenciji i lečenju i psihičke i fizičke napetosti, i na taj način pozitivno utiču i na simptome anksioznosti. Med povećava psihičku i fizičku kondiciju, ali posebno dobro utiče na pamćenje.

mr Merica Milavic Vujkovic o medu


Kojim ugroženim kategorijama stanovništva još preporučujete med?
- U eksperimentu koji je sproveden na ženama u menopauzi, rezultati su pokazali pozitivnan uticaj meda tualunge (malezijske tropske biljke) na pamćenje. Cilj istraživanja bila je procena uspešnosti pamćenja kod žena u menopauzi koje su konzumirale med, u poređenju sa ženama koje su dobijale estrogene i progesterone. Memorija je procenjena testom verbalnog auditivnog učenja pre i posle terapije od šesnaest nedelja. Žene koje su uzimale med bolje su se prisećale neposrednih događaja, međutim nije bilo razlike u uspešnosti kod odloženog pamćenja neposrednih događaja. Isti rezultat postigle su žene sa terapijom u vidu progesterona i estrogena.

Koji sastojci meda podstiču pamćenje?
- Pored sjajne hranljive vrednosti, med je dobar izvor fiziološki aktivnih jedinjenja, kao što su polifenoli. Napomenimo da ljudi, čija je ishrana bogata polifenolima, uz pomoć antioksidanata koji se nalaze u medu, imaju trideset posto veću šansu da dožive duboku starost, u odnosu na one koji unose manje količine ovog antioksidansa. Upravo zahvaljujući polifenolima, med, na molekularnom nivou, ostvaruje pozitivan uticaj na deficite u pamćenju. Sirovi med ima pozitivan uticaj na memoriju, ali i na anksiolitičko, antidepresivno i antikonvulzivno dejstvo.

Da li još neki pčelinji proizvod povoljno utiče na memoriju?
- Istraživanja pokazuju da matični mleč pozitivno utiče na blage kognitivne disfunkcije. Istraživanjima je dokazano da dugoročna upotreba matičnog mleča utiče na koncentraciju neurotransmitera u mozgu.

Na koji način, kada uspemo da se oraspoložimo, možemo otkloniti hroničan umor?
- Posebno se pčelinji polen i mleč ističu kako utiču na hroničan umor i neurasteniju. Ovaj proizvod pčela poboljšava koncentraciju i pamćenje (čime utiče i na simptome depresije i hroničnog umora). Sadrži tragove minerala, vitamina, a bogat je i proteinima i ugljenim hidratima. Koristi se za poboljšanje memorije, podizanje nivoa energije i radnog učinka.

Kako pčelinji otrov deluje na nervni sistem?
- Pčelinji otrov sadrži malu količinu faktora za rast nerava (NGF), što delimično objašnjava njegovo pozitivno dejstvo kod oboljenja koje karakteriše lokalno odumiranje nervne aktivnosti. Eksperiment ,Mesiera, (1991) pokazao je da miševi dresirani da šapom pritiskaju polugu izvršavaju zadatak brže, ako su pre faze učenja tretirani malim dozama apamina. Primena apamina posle faze učenja nije imala efekat na brzinu izvođenja zadatka. Dakle, pozitivno dejstvo apitoksina na nervni sistem seže čak do nivoa viših moždanih funkcija, tj. učenja. Apamin je ta ,čudotvorna, komponenta pčelinjeg otrova koja izoštrava um.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem