REČ FARMACEUTA: MED, MLEČ, PROPOLIS I POLEN IZLEČILI SU MI OCA OD TEŠKE PNEUMONIJE

14.02.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1482 | Autor: | 0

Mirjana Miljković, farmaceut iz Niša, otkriva kada i na koji način primena pčelinjih proizvoda može da pomogne kod blagih, ali i ozbiljnih bolesti

Mirjana Miljković, farmaceut iz Niša, otkriva kada i na koji način primena pčelinjih proizvoda može da pomogne kod blagih, ali i ozbiljnih bolesti.

- Apiterapija je moj životni poziv - moć pčelinjih proizvoda potpuno me je obuzela. Istina, kod nas je apiterapija još uvek u povoju i malo se o njoj zna.

Da li pronalazite tačke dodira apiterapije i farmacije?
- Da, svakako. Pčele su ‘leteći farmaceuti’, i to savršeni. Propolis je smeša od preko tri stotine antibiotika, tako da je rezistencija na bakterije praktično nemoguća. To farmaceutska branša još nije postigla.
Kako i kada treba da primenimo apiterapiju?
- Apiterapiju možemo da primenjujemo u svakodnevnom životu. Kašičica meda rastvorena u omiljenom čaju, dobra je da se započne dan, obezbede vitamini, minerali i enzimi, koji će, svakako, redovnom upotrebom, ojačati vaše telo i sačuvati zdravlje. U vreme posta, parče hleba sa biljnim margarinom i posutim polenom izvrstan je proteinski obrok, tzv. biljna šnicla. Salata od cvekle i šargarepe, sa sokom od limuna i kašičicom meda, odlična je za krvnu sliku i čišćenje.

Iz Vašeg iskustva, koji pčelinji proizvodi su posebno efikasni kod određenih bolesti?
- Kao farmaceut koji se najviše bavi kožom i sluzokožom tvrdim da je propolis neprikosnovnen u tretmanu savremenih kožnih bolesti - ekcemom i psorijazom. Takođe, sve vrste rana koje teško zarastaju, opekotine i dekubitusi, veoma se uspešno leče preparatima sa propolisom. Popolis je i odličan anestetik, što dodatno opravdava njegovu upotrebu u situacijama u kojima se javlja bol ili svrab.

Da li pčelinji proizvodi mogu da regulišu krvni pritisak i kako?
- Med, naročito lipov i livadski, jačaju srce i šire krvne sudove srca, što smanjuje krvni pritisak. Postoje različite kombinacije meda, propolisa i matičnog mleča, uz dodatke cimeta u prahu, koje se koriste za smanjenje krvnog pritiska ali i holesterola. Pčelinji otrov snažno obara pritisak i traži se način da se primeni kod hipertenzije.

Na koji način upotrebom pčelinjih proizvoda možemo da regulišemo varenje?
- Med deluje kao probiotik. Rast ‘korisnih’ bakterija, kao što su lactobacilus acidofilus, bifidus sp. i druge, sprečavaju rast i razvoj patogenih bakterija, poput helikobakterije koja ima vodeću ulogu u razvoju gastritisa. Na sličan način med nas štiti i od enterovirusa i iscrpljujuće dijareje. Generalno, kod pojačanog lučenja želudačne kiseline med se koristi oko dva sata pre jela, rastvoren u toploj vodi, dok se kod smanjenog lučenja hlorovodonične kiseline u želucu med koristi oko petnaest minuta pre jela, rastvoren u hladnoj vodi. Propolis, takođe, smanjuje upalu želudačne i crevne sluzokože.

Uz koje pčelinje proizvode postajemo otporni na viruse i bakterije?
- Propolis je najmoćniji pčeliniji proizvod koji nas štiti od bakterija i virusa. Ruski apiterapeuti koriste propolisni maslac, kao lek za bolesti pluća (čak i tuberkulozu). Opet, matični mleč izrazito deluje antivirusno. Velike doze matičnog mleča pomažu i u teškim gripoznim stanjima.

Koje vrste meda preporučujete kod različitih oboljenja?
- Tamne vrste meda, kao što je šumski med, zbog većeg sadržaja minerala preporučujem ljudima sa slabom krvnom slikom, tj. nekim oblikom anemije. Lipov med je najefikasniji lek za prehladu, i u kombinaciji sa limunovim sokom veoma brzo prezdravite. Lavandin med nije mnogo poznat kod nas, ali omogućava da se bolje iskoriste kalcijum i gvožđe iz hrane, pa je dobar kod osteoporoze, anemije, krtih zuba i alergije na sunčevu svetlost. Bagremov med je prijatnog, blagog ukusa i najpogodniji je da ga uzimaju deca, ali i za nesanicu, nervozu i napetost.

Da li pčelinji proizvodi, naročito med, pojačavaju ili ublažavaju dejstvo nekih lekova, i kojih?
- Acetilsalicilna kiselina (kardiopirin, aspirin) deluje jače ako je ishrana bogata ugljenim hidratima, pa i medom. Nasuprot tome, med u ishrani smanjuje efekat diltiazema (kortiazem) koji se koristi kod visokog krvnog pritiska i stenokardije. Kod obolelih od epilepsije, upotreba meda može umanjiti dejstvo karbamazepina (karbapin).

Da li su Vama lično, ili nekom Vama bliskom, pčelinji proizvodi pomogli da rešite određen zdravstveni problem?
- Otac mi je bolovao od teške pneumonije. Primao je veoma jake antibiotike, ali nije bilo rezultata. Porodična poznanstva su nam pomogla da dođemo do doktorke koja je preporučila odgovarajući apiterapijski koktel. U pitanju je mešavina meda, mleča, propolisa i polena. Sve je dugo trajalo, ali nakon dva snimka na rendgenu, sa veoma lošom prognozom, treći simak nam je doneo zdravlje i radost u kuću. To je ujedno bio i presudan događaj da se opredelim za apiterapiju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem