SAVET LEKARA: SLADIĆ I ĐUMBIR POZITIVNO DELUJU NA PLUĆA

14.05.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 308 | Autor: | 0

Filip Manja, lekar kineske medicine, otkriva koje biljke mogu da pomognu u borbi protiv koronavirusa

Davno je u Kini nastala formula koju možete da koristite za jačanje odbrambenog sistema od virusa. Naime, radi se o biljci sladić i o sušenom đumbiru. Poznat je slučaj jedne kineske bolnice u žarištu koronavirusa u kojoj, zahvaljujući ovoj formuli, nijedan lekar nije bio zaražen, niti su obolevali od sezonskog gripa prethodnih godina - tvrdi Filip Manja, koji je u Kini završio petogodišnje osnovne studije kineske medicine. Obučavao se na polju akupunkture, fitoterapije i tuina masaže kod velikih učitelja, poput majstora Duan Džilianga, Andrju Nugent Heda i u kineskim bolnicama, prateći desetine lekara kineske medicine.

Zašto baš ove dve biljke?
- Mešavina sladića i đumbira pozitivno deluje na naša pluća. Sladić deluje protivupalno, protiv bakterija i virusa. Ono što je važno kada je reč o koronavirusu, za sada se na osnovu snimaka i ličnog iskustva obolelih zna da imaju osećaj kao da im je lepak na plućima, što je zapravo sluz koju ne mogu da iskašlju. U tome može da pomogne sladić.
Takođe, sladić utiče na rad slezine i želuca.
Što se đumbira tiče, on ima izrazito "vruću", prirodu, što pomaže u zagrevanju pluća.

Kako se kombinuju te dve biljke?
- Odnos dve biljke mora biti 2:1 u korist sladića. Za 450 ml vode, što je potreban dnevni unos za jednu osobu, potrebna je puna kafena kašičica sladića (ili dve ravne kašičice) i ravna kašičica đumbira u prahu.
Biljke ubacite u posudu sa vodom. Posuda bi trebalo da bude kvalitetnija, od nekog jačeg materijala a ne od aluminijuma, da ne bi ispuštala hemikalije. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i ostavite još dvadesetak minuta da se kuva. Nakon toga isključite, sklonite sa vatre. Polovinu sipajte u šolju i konzumirajte dok je topla, a drugu polovinu ostavite za drugi deo dana, što ćete podgrejati pre upotrebe.

Koji je osnovni princip kineske fitoterapije?
- "Hladna" bolest leči se "toplim", biljkama, a "topla" bolest "hladnim" biljkama.

Ali šta su "tople" i "hladne" biljke?
- "Toplo" i "hladno" odnose se na prirodu biljke. Na njenu mogućnost da zagreva ili da hladi. Nikako se ne odnosi na temperaturu.
Ako uzmemo u ruke farmakopeju kineskih biljaka, primetićemo da svaka biljka pored svog naziva ima nekoliko kategorija koje opisuju njena svojstva: ukus, prirodu, u koji meridijan u telu ulazi, da li je toksična, itd.
Kada je reč o prirodi određene biljke, razlikujemo: tople, vruće, prohladne i hladne biljke.
Uzmimo za primer dve biljke: nanu i đumbir.
Nana (menta) ima "prohladnu" prirodu. Pogodna je za letnje prehlade, respiratorni sistem, ali i kod stagnacije krvi i energije u jetri. Zbog svežine koju daje čest je sastojak u zubnim pastama.
Tipičan primer "tople" biljke je đumbir. On je idealan za zimske prehlade, smirivanje želuca (mučninu) i otklanjanje viška vlage iz organizma (nakon što pokisnemo, recimo).

Ali kako da kod bolesnika sa prehladom znamo da li je bolest "hladne" ili "tople" prirode?
- Ako je pokrivač jezika žute boje, a usta i usne suvi, šlajm gušći i intenzivnije boje, velika je verovatnoća da se radi o višku toplote u telu. Obično se dobija u letnjim mesecima.
Ako je pokrivač jezika bele boje, bez izraženog osećaja žeđi, a šlajm tečniji i bleđi, najverovatnije je u pitanju "hladan" sindrom. Uobičajeno je zimi.
Ipak, nekada se dešava da sindrom nije isključivo "vruć" ili "hladan".
Naći pravu meru u dijagnozi i tretmanu, odlika je dobrih lekara.

Koji su još saveti kineske medicine u prevenciji prehlada i virusa?
- Najvažniji spis kineske medicine Zakon Žutog cara, još pre dve i po hiljade godina, navodi: ,"vrhunski praktičar (za razliku od osrednjeg) bavi se bolešću dok još nije nastupila" Kinezi i danas smatraju da ako slavimo "negovanje života", nikakva medicina nam neće biti potrebna..
Najobičnijim trljanjem suvom krpom po površini kože možemo značajno ojačati vej či i otpornost tela prema spoljnim patogenima. Uzmemo ujutru kuhinjsku krpu za dva kraja i trljamo telo - prvo gornje i donje ekstremitete (sa prednje i zadnje strane, po minut, dok koža blago ne pocrveni), pa istim intenzitetom i trajanjem dijagonalno leđa, obe strane (kao kad se brišemo nakon tuširanja), zatim normalno na leđa (horizontalni pokreti, počevši od vrata, pa nadole, sve do krsta) i na kraju prednji deo trupa: niz srednju uspravnu liniju tela (od grudne do pubične kosti), duž rebara (od sredine ka spolja, obe strane) i kružno oko pupka. Ceo proces traje desetak minuta i nakon toga osećaćete se moćnije i bićete manje zimogrožljivi.
Potapanje stopala u toplu vodu, u kojoj je obavezno rastvoreno sto grama soli, takođe će jako dobro delovati na podizanje čitavog sistema.
Ako do oboljenja ipak dođe, preporučen je smanjen unos hrane (naročito teške i začinjene hrane), dok se savetuju dugo kuvane pileće supe, topla voda sa svežim đumbirom, svežom nanom i limunom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem