POVEZANOST IZMEĐU NISKOG NIVOA VITAMINA D I SMRTI OD KOVIDA 19

11.08.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 469 | Autor: | 0

Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine savetuje koje vitamine da koristite da biste se zaštitili od koronavirusa

Izbijanje aktuelne epidemije dovelo je do velikih problema jer ne postoji specifično lečenje. To je dovelo do svetske potrage za agensima koji mogu delovati protiv SARS-CoV-a kao mera lečenja i prevencije.

Studija objavljena u irskom medicinskom časopisu pokazuje da su stanovnici sunčanih zemalja, poput Španije i Severne Italije, imali nisku koncentraciju vitamina D. Ove zemlje su takođe doživele najveću stopu infekcije i smrti u Evropi. Zemlje severne geografske širine, Norveška, Finska i Švedska, beleže veći nivo vitamina D i pored manjeg izlaganja UVB sunčanim zracima jer ga češće dodaju u svoju ishranu. Ove zemlje imaju i nižu stopu zaraze i smrti od kovida 19. Povezanost između niskog nivoa vitamina D i smrti od kovida 19 je značajna. Istraživači sa Triniti koledža iz Dablina u ovom trenutku pozivaju Vladu u Irskoj da promeni preporuke u vezi sa suplementacijom vitamina D -priča Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine.

Da li postoji još dokaza da vitamin D štiti respiratorni trakt?
- Naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT), Harvard i Kejmbridž, kao i naučnici širom sveta koji su sa njima sarađivali, objavili su da je deficit vitamina D povezan sa virusnim infekcijama respiratornog trakta i akutnim oboljenjima pluća. Agonist vitamina D, kalcitriol, pokazao je zaštitne efekte protiv akutnih oboljenja pluća modulacijom ekspresije članova renin-angiotenzin sistema, kao što je ACE2 u plućnom tkivu, podržavajući ulogu deficita vitamina D kao važnog faktora u razvoju infekcije kovida 19.

Koji još vitamin je ključan u zaštiti od aktuelnog virusa?
- Drugi agens koji se pokazao efikasnim u borbi protiv ovog virusa je stari, dobri vitamin C. Vlada Šangaja objavila je službenu preporuku da kovid 19 treba lečiti velikim količinama intravenskog vitamina C. Preporuke za doziranje variraju u zavisnosti od težine bolesti, od pedeset do dve stotine miligrama po kilogramu telesne težine na dan, čak do dve stotine miligrama po kilogramu telesne težine dnevno. Njihovi stručnjaci se slažu da je ova specifična metoda primene važna jer je efekat vitamina C najmanje deset puta jači kada se daje intravenski nego kada se uzima oralno. Takođe, a to znamo i na osnovu istraživanja koja su sprovedena radi lečenja karcinoma, intravenozni vitamin C je siguran, efikasan antivirusni agens širokog spektra.

Zašto je još važan vitamin C?
- Dr Čeng, američki specijalista antiejdž medicine, izjavio je da je vitamin C odličan u prevenciji, a posebno za lečenje teških pacijenata kada nema bolje terapije. Rane i dovoljno velike doze intravenskog vitamina C izuzetno su značajne za ishod. Vitamin C nije samo klasičan antioksidans već uništava virus i sprečava njegovo širenje. Značaj velike doze vitamina C ne ogleda se samo u borbi protiv virusa. Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) ubija većinu ljudi od koronavirusne pandemije (SARS, MERS i sada NCP). ARDS vodi ka smrti, a put do razvoja ovog sindroma objašnjen je, kao i potencijalne mogućnosti da se spreči.

Zašto uvek nedostaju ključni vitamini?
- Prema mojim saznanjima, najmanje polovina populacije u razvijenim zemljama pati od deficita vitamina D, mada ja mislim da je procenat veći, naročito zimi, zbog toga što malo vremena provodimo napolju, izloženi sunčevoj svetlosti, već ga provodimo zatvoreni u kancelarijama i kućama. Takođe, koristimo kreme za sunčanje, naočare za sunce i druga sredstva koja ometaju kontakt sa UVB zracima, uz pomoć kojih proizvodimo vitamin D. Nivo vitamina C u savremenoj populaciji je takođe veoma nizak i to, pre svega, zbog neadekvatne ishrane procesuiranim namirnicama.

Koje namirnice ih sadrže?
- Što se namirnica koje sadrže ove vitamine tiče, uglavnom su nam poznate.
U ovu grupu namirnica svrstala bih skušu, koju veoma volim da preporučujem jer je dostupna, finansijski povoljna i vrlo retko se uzgaja.
Jaja su još jedan dobar izvor vitamina D. Dok se najveći deo proteina u jajetu nalazi u belancu, masti, vitamini i minerali nalaze se uglavnom u žumancetu.
Prosečno žumance sadrži 37 IU vitamina D, odnosno 5% DV. Nivo vitamina D u žumancetu zavisi od izloženosti suncu kokošaka i sadržaja vitamina D u pilećoj hrani. Kada im se daje ista hrana, pilići iz slobodnog uzgoja (seoski pilići koji šetaju po dvorištu i pašnjacima) proizvode jaja koja su tri do četiri puta bogatija vitaminom D. Postoje i druge namirnice bogate vitaminom D. Za vegane su značajne pečurke i fortifikovana hrana (ona kojoj su industrijski dodati vitamini).
Vitamina C najviše ima slatka crvena paprika, sirova, sok od paradajza, sok od pomorandže, slatka zelena paprika, jagode...

Da li je dovoljno da se vitamini uzimaju samo putem hrane?
- Ljudski organizam još uvek nije razvio imunitet na kovid 19. Stoga je potrebno pomoći mu da se izbori sa prvim naletima ove viroze. U tom smislu, bojim se da samo uzimanje vitamina putem hrane nije dovoljno, ali je neophodno i najbolji je način. Svakako bih preporučila suplementaciju vitaminom C i vitaminom D, uz adekvatnu ishranu i pridržavanje mera predostrožnosti koje su preporučene.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem