KOPRIVA, BOKVICA I ZDRAVAC ČISTE ORGANIZAM OD SVIH ZRAČENJA

18.01.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2020 | Autor: | 0

Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog u Domu zdravlja u Leskovcu, savetuje kako da pravilno koristite biljke

Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog, trenutno svakodnevno brine o desetinama obolelih od kovida 19 u Domu zdravlja u Leskovcu. Iako su beli mantil i zvanična medicina njegova velika ljubav, još više voli fitoterapiju i njen je vrsni poznavalac.
- U našoj porodici vekovima se proučava lekovito bilje. Za fitoterapiju ima mesta u savremenom društvu i taj spoj može da pomogne da terapija bude efikasnija.
Primera radi, kod akutnih upalnih procesa urinarnog trakta, lekar uvek prepisuje i savetuje da se osim farmaceutske terapije uključi i neki čaj ili mešavina. U poslednje vreme, u mnogim evropskim zemljama, kao i u Rusiji kod kancerogenih oboljenja, prvo se biljni preparati ubacuju direktno u tkivo tumora, a zatim se primenjuje zračna terapija. Ovaj spoj se pokazao kao vrlo uspešan u lečenju. Međutim, te dve metode ne mogu se uvek istovremeno primenjivati jer su u suprotnosti. Navešću samo jedan primer. Kada koristite lekove protiv povišenog krvnog pritiska, treba da izbegavate čaj od kantariona jer čaj smanjuje dejstvo standardnog farmaceutskog leka.

Koje su prednosti fitoterapije?
- Uzmimo na primer bol, koji je prvi pokazatelj da kod čoveka postoji zdravstveni problem. Standardna medicina koristi analgetike i oni vrlo uspešno otklanjaju bolove. Međutim, ukoliko se u dužem periodu upotrebljavaju, posebno kada ih bolesnik uzima bez saveta lekara, mogu da budu vrlo štetni. Izazivaju krvarenje u želucu i crevima, uništavaju sluzokožu želuca i stvaraju gastritis, čir i u poslednje vreme malignitete organa za varenje. Navešću vam nekoliko primera kada fitoterapija zamenjuje analgetike i pri tome ne izaziva nikakve kontraindikacije. Ukoliko postoje, one su zanemarljive.
List breze upotrebljava se za suzbijanje išijalgičnih bolova u krsnom delu kičme. Na bolno mesto stavi se parče gaze. Na gazu se stave dve pune šake lista breze. Pod dejstvom ljudske toplote, aktivira se toplotno i radioaktivno zračenje iz lista breze koje suzbija bolove u kičmi. Ovde se sprovodi prirodna radioterapija.
Gel od gaveza se pokazao kao dobro sredstvo za suzbijanje bolova i upala. Upotrebljava se za spoljašnju upotrebu. Ovaj prirodni preparat nema nikakve kontraindikacije. Može u potpunosti da zameni pojedine farmaceutske preparate. Kora od bele vrbe se upotrebljava protiv bolova i upalnih procesa. Pravi se čaj koji se koristi kao obloga za spoljašnju upotrebu ili se pije. I kupus ima širok spektar lečenja. Nije ni čudo što ga mnogi, sa punim pravom, zovu ,doktor kupus,. Ublažava bolove ili ih u potpunosti suzbija. Koristi se kao obloga za spoljnu upotrebu ili se pije kao sok za lečenje upala i čira na želucu.

Zašto moramo dobro da poznajemo lekovito bilje kako bi terapija bila efikasna?
- Veliki broj neželjenih efekata na biljne preparate javlja se kao posledica pogrešne upotrebe. Da bi terapija bila efikasna, moramo da znamo koju dozu ili količinu čaja treba da stavimo u vrelu, vruću ili hladnu vodu (neki čajevi se samo potapaju u vodu bez kuvanja), koliko dugo treba da se kuva ili da stoji potopljen u hladnoj vodi. Moramo da znamo i da li su neki čaj ili mešavina kontraindikovani kada se daju uporedo sa radioterapijom ili hemoterapijom. Moramo da znamo koliko dugo treba da pijemo taj čaj ili mešavinu. Primera radi: Sena i kora krušine ne smeju da se konzumiraju više od dve nedelje, jer mogu da izazovu gubitak tečnosti, a zajedno sa tečnošću gubimo vitamine i minerale. Posebno je opasan gubitak kalijuma koji može da izazove nepravilan rad srca i mišićnu slabost. Uvin čaj, koji se primenjuje kod akutnih upala bubrega, ne sme se koristiti duže od sedam dana, dok ga deca i adolescenti ne smeju piti. Čaj od žalfije može se uzimati do dve nedelje. Zbog delovanje eteričnog ulja tujona, može da izazove srčane tegobe i da bude kancerogen. Sa nanom treba biti obazriv. Ona podstiče jetru da luči veću količinu žuči, što može da izazove bolove u žučnoj kesi, zbog prisiustva peska ili kamena.

Preporučujete ispiranje želuca kamilicom? Kako se to radi i zašto je dobro?
- Još jedan način detoksikacije želuca je ispiranje čajem od kamilice. Ujutru, pre bilo kog obroka, popiti odjednom dve pune čajne šolje čaja od kamilice. Ne mora da bude vruća. Zatim po pet minuta ležati na levom i desnom boku, na stomaku i na leđima. Za ovih dvadeset minuta, očistićete sluzokožu želuca od toksičnih materija koje su se taložile od nezdrave ishrane. Ovu metodu ispiranja želuca primenite jednom nedeljno, kada imate slobodno vreme i kada ste opušteni.

S obzirom da ste radiolog, koje biljke mogu da pomognu kod posledica zračenja?
- Čovek je svakodnevno izložen prekomernom zračenju koje, ako se od njega ne štiti, može da izazove teška oboljenja i smrt. Postoji mnogo načina da se čovek zaštiti. Biljke su prirodni čistači štetnog zračenja u bilo kom prostoru. Neke biljke štetno zračenje koriste u metaboličkim procesima tako što apsorbuju štetnu energiju i biohemijskim procesima prerađuju je i pretvaraju u hranljive materije.
Čajeve i preparate od lekovitog bilja treba uzimati svakodnevno, jer jačamo naš imunološki sistem, izbacujemo štetne materije i sebe štitimo od štetnog zračenja. Navešću vam nekoliko čajeva koji neutrališu štetno zračenje iz organizma.
Čaj i preparati od koprive bili su primarna terapija kod lečenja radnika od bolesti izazvanih radijacijom nakon eksplozije u nuklearnoj centrali Černobilj. List koprive, u kombinaciji sa listom kupine, čisti celokupnu krv i limfne čvorove. Posebno izbacuje radioaktivni stroncijum 90.
Čaj od bokvice izbacuje slobodne radikale i sve vrste zračnih čestica koje štetno deluju na naše vitalne organe. Čaj može da se zasladi medom i da se doda sok od svežeg limuna. Bokvica može da se živa žvaće. Za bokvicu možemo da kažemo da je jedina biljka koja je preživela nuklearnu havariju i koja nije mutirala.
Čaj od zdravca poznat je čistač organizma od jonizujućag zračenja, koje se prirodno nalazi u prirodi. Zdravstveni radnici koji su stalno na svom poslu izloženi jonizujućim zračenjima (iks i gama zracima), treba stalno da konzumiraju čaj od zdravca. Ovaj čaj štiti kožu od štetnog dejstva UV zračenja koje dolazi od Sunca.
List od breze i sok od breze, izvađen iz stabla, čiste bubrege od radioaktivnih čestica.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem