KAKO DA RAZLIKUJETE INTOLERANCIJU OD ALERGIJE NA HRANU

17.06.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 815 | Autor: | 0

Savet Marije Milanović, magistra farmacije - medicinskog biohemičara i sertifikovanog nutricioniste

Iako se ova dva pojma često poi­tovećuju, postoji suštinska razlika i treba ih razgraničiti. Dok alergije na hranu pred­stav­ljaju odgovor organizma na unetu hra­nu sa imu­nološkom osnovom i mogu, a ne moraju da budu praćene produkcijom igE antitela, kod intolerancije imuni sistem često ne uče­s­tvu­je. Pojam intolerancija na hranu po­dra­zu­meva skup neprijatnih sen­za­cija različite etiologije koji se dovode u vezu sa unosom pojedinih namirnica i najčešće imaju u os­novi izolovan po­re­mećaj funkcije pojedinih or­gana. Na pri­mer, deficit laktoze na nivou in­testinuma - intolerancija na laktozu; poremećaj u građi intestinuma koji rezultuje pre­komernim rastom bakterija i po­sle­di­č­nom dijarejom. Osim mehanizma nastanka, koji razlikuje ove dve pojave, razlikuju se i simptomi koji ih prate. Kod alergija, odmah nakon unosa namirnice javlja se crvenilo i otok lica, osip na koži, otežano disanje, a u najgorim slučajevima anafilaktički šok i smrt.
Kod intolerancije na hranu najčešće su: gastrointestinalne tegobe poput nadutosti, dijareje, mučnine, opstipacije, a mogu se odraziti i na druge organe pa dolazi do ma­laksalosti, mučnine, glavobolje i drugog.
Faktori rizika za nastanak intolerancije su genetika, predispozicija, loša ishrana. Za dijagnostikovanje intolerancije radi se IgG test intolerancije na hranu. Intole­ra­n­cije obuhvataju: intoleranciju na gluten i posledičnu intoleranciju na namirnice koje ih sadrže (beli hleb, peciva); intolerancija na laktozu i posledično mleko i mlečne proizvode. Budući da su simptomi nes­pe­cifični i da se javljaju nakon nekoliko sati, veliki broj ljudi ih i ne otkrije, ali se žali na malaksalost i česte glavobolje. Zato IGG intolerancija ima dijagnostički značaj, budući da univerzalni režim ishrane koji svima odgovara nije moguće napraviti.
Pored toga, postoji i tzv. skrining test na intoleranciju koji je namenjen odraslim osobama sa povišenim nivoom glukoze, triglicerida, holesterola i koriste ga pacijenti kako bi regulisali telesnu težinu, ali on nema dijagnostički značaj.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem