ZAŠTO SVAKO OD NAS TREBA DA POSTI

09.01.2022 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1352 | Autor: | 0

Prim. dr Dušan Živić, specijalista higijene iz Novog Sada, na koji način dunja štiti želudac, đumbir jača imunitet, paprika pomaže kod ateroskleroze

Hraniti se zdravo odavno nije više samo moda ili trend. Tempo savremenog života, koji jednostavno melje ljude, doveo je pojedince u situaciju da počnu da razmišljaju kako i na koji način bi mogli da pomognu sebi, da se sačuvaju, budu zdravi, što u današnje vreme znači opstanak. Mnogi su rešenje pronašli u pro­meni stila života. Važno je bilo naći model koji će postaviti čoveka ispred njegovih oba­veza. Značilo je - pronaći sebe. Dovoljno sna, briga o vrsti hrane i načinu ishrane, od­go­varajuća, redovna fizička aktivnost, vreme za društveni život... Takve promene u načinu života donele su očiglednu korist osobama koje su u tome uspele. Samo nesu­mnjiva korist i dobrobit koja je pro­is­tekla iz navedenih promena u načinu života do­vela je do talasa zdravog načinu života i is­hrane, o kojem danas govorimo - konstatuje na početku razgovora za Magično bilje dr Dušan Živić, specijalista higijene iz Novog Sada koji se intenzivno bavi prevencijom kardiovaskularnih bolesti i nutritivnim obrazovanjem naših vrhunskih sportista.

Da li smatrate da je post lekovit?

- Sve velike teme imaju svoju tradiciju i dugovečnost. Post traje vekovima. Osnovno načelo posta je uzdražavanje od mrsne hrane, kao i grešnih misli i dela. Post se zalaže za umerenost, za razliku od mnogih vrsta preterivanja sklonih ljudskom rodu. Manja količina hrane, raspoređena u obroke i me­đuobroke, ishrana bez masnih i visokokaloričnih obroka, sa manje masnoća, lakše svarljiva, sa više svežeg povrća, voća, bez alkohola u periodu posta, predstavljaće odmor za organizam.

Kojim namirnicama treba da obiluje post?

- Sveže povrće u obliku salata ili kuvano kao gotova jela jeste ono koje bi trebalo da preovladava u jelovniku za vreme posta. Vrlo često pojedinci u toku posta osećaju uskraćenost za namirnice koje nisu prerdviđene postom, pa ih nadoknađuju većom količinom namirnica od onih koje su dozvoljene. Tako da se neretko jede više hleba, krompira, testa, slatkiša. Posledica je da mnogi iz posta izađu sa kilogramom više.

Zašto je kiseli kupus važan za creva?

- Kiseli kupus je izvanredna namirnica, jer pre svega prestavlja značajan izvor vitamina C koji je neophodan organizmu, posebno u zimskom periodu, kada nam je asortiman svežeg povrća i voća znatno su­žen. Bogat vlaknima i fermentizovan, poboljšava varenje i rad creva, doprinosi crevnoj flori, omogućava lakše čišćenje i pražnjenje creva. Ipak, kod pojedinih osetljivih osoba može izazvati nadutost, pa ga one moraju jesti u umerenim količinama ili izbegavati.

Kakav status uživa pasulj u narodnoj medicini?

- Pasulj je sjajna namirnica, posebno korisna u periodu posta, jer pored obilja ugljenih hidrata (60%), značajnih kao izvor energije, sadrži kao i ostale mahunarke veću količinu belančevina (23%) i može biti izvrsna zamena za meso. Plodovi i mahune pasulja obilno sadrže gluko­kinin, materiju sličnu insulinu, pa tako de­luju na smanjenje nivoa šećera u krvi. Otporan je na kuvanje. U narodnoj medicini se njegov čaj preporučuje obolelim od dijabetesa, reumatizma, išijasa, bolesti bubrega i mokraćne bešike.

Da li oboleli od plućnih bolesti i kovida 19 smeju da poste?

- Post je lekovit, tako da oboleli od mnogih, pa i plućnih bolesti mogu da ga upražnjavaju.

Čime najefikasnije zaštititi imunitet tokom pandemije koja ne jenjava?

- Jačanje imuniteta je osnovni zadatak u borbi protiv bolesti. Pravilna ishrana, obogaćena namirnicama bogatim mineralima i vitaminima, poput svežeg voća i povrća, obezbediće organizmu veću količinu neophodnog vitamina C. Fizička aktivnost, boravak u prirodi i na suncu omogućiće organizmu da stvori veću količinu vitamina D. Ali, pored navedene ishrane i stila života, posebno u zimskom periodu, suplementacija pomenutim vitaminima, kao i nekim mineralima (poput cinka), ima smisla. Kada je u pitanju suplememtacija pomenutim vitaminima, kako u prevenciji tako i terapiji, smatram da su često potrebne mnogo veće doze nego što su prihvaćeni zvanični stavovi.

Zašto je grašak dobra zamena za meso?

- Grašak, kao i pasulj, pripada grupi mahunarki koje se odlikuju većom količinom belančevina. U zelenom zrnu graška ima oko 5,4% belančevina. U periodu posta, kada je unos životinjskih namirnica bogatih belančevinama, poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda praktično sveden na minimum, unos biljnih belančevina graška može biti od velike koristi.

Na koji način dunja štiti želudac?

- Kada je dunja u pitanju, važno je napomenuti da se kao lek mogu koristiti plod, list i seme. Sluz semena, koja oblaže i štiti obolele površine, može biti korisna u terapiji različitih oboljenja. Poznata je kao stari narodni lek i melem kod opekotina. Zahvaljujući sluzi i bogatstvu pektina, korisna je u lečenju različitih upala, poput upale ždrela, krajnika, sluzokože disajnih puteva. Kuvana dunja može biti posebno delo­tvorna kod upale želuca i creva, a za­hvaljujući pektinu i lek za retke stolice.

Šta sve mogu aktivne materije đumbira?

- Aktivne materije đumbira utiču, pre svega, na podizanje imuniteta. Poboljšavaju varenje i sprečavaju nadi­manje. Smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Doprinose otklanja­nju hroničnog zamora i boljem pam­će­nju. Utiču na snižavanje nivoa hole­ste­rola u krvi, zahvaljujući obilju vlakana. Mogu smanjiti bol, psihičku napetost i temperaturu, zahvaljujući prisustvu gingerola. Zahvaljujući gingerolu, mogu smanjiti broj bakterija i različite upale. Mogu smanjiti mučnine u trudnoći. Aktivna materija kurkumin može biti delotvorna u terapiji polipa i karcinoma debelog creva.

Kako paprika pomaže kod ateroskleroze?

- Aktivna materija paprike citrin sprečava nastanak ateroskleroze. Citrin, kapsaicin i vitamin C poboljšavaju apetit, ali i imunitet. Protiv bola upale, pa i karcinoma usne duplje, mogu biti delotvorni kapsaicin i vitamin C.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem