REČ NUTRICIONISTE: BROKOLI, ĐUMBIR I KAKAO SMANJUJU UPALE

11.04.2022 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 799 | Autor: | 0

Dr Marija Anđelković, nutricionista iz Centra za sportsku ishranu i suplementaciju i naš najveći stručnjak u domenu sportske nutricije, savetuje koja hrana treba da bude zastupljena na našim trpezama

Uravnotežena ishrana je najbolji put da se postigne sklad između hrane koju unosimo i našeg organizma. Hrana može da bude lek ali i uzrok bolesti, tako da je umerenost u količini i kvalitetu od presudnog značaja - kaže na početku razgovora za Magično bilje dr Marija Anđelković, nutricionista iz Centra za sportsku ishranu i suplementaciju i naš najveći stručnjak u domenu sportske nutricije.

Kako treba da izgleda tanjir zdrave hrane u ovom periodu?

- Tanjir u proleće treba da poštuje pravilo raznolikosti i, kako bi se popularno objasnilo, da ima sve dugine boje. Pet porcija voća i povrća dnevno, namirnice sa dosta vlakana, integralne žitarice, mlečni proizvodi, riba… Najbolji savet je da se jede sezonsko voće i povrće jer smo tako sigurni u kvalitet i manje obrade na putu od proizvođača do prodavnice.

Koje namirnice treba da koristimo kada je u pitanju postkovid simptom? Koje sezonske namirnice su nezaobilazne? Šta štiti od tromboze, kao česte posledice preležanog kovida?

- Posle preležanog kovida treba unositi hranu bogatu vitaminima i mineralima, što odgovara sezonskom voću i povrću. Antioksidansi u hrani mogu značajno da pomognu organizmu u oporavku. Za vitamin D i cink dokazano je da utiču na blažu kliničku sliku kod onih koji su preležali kovid.

Koju hranu bacamo, a veoma je hranjiva?

- Kore jabuke, banane, krompira ili krastavca u sebi sadrže vlakna značajna za naš organizam, ali ih često odstranjujemo radi boljeg ukusa. Sirova hrana može biti u prednosti u odnosu na termički obrađenu i ukoliko smo u mogućnosti, ne treba da je bacamo već iskoristimo, pa makar i kroz salatu, kompot ili namaz.

Zašto je važno da creva budu zdrava?

- Zdravlje creva utiče na zdravlje celog organizma i dobar imunitet dolazi iz naših creva. Sve bakterije u ljudskom organizmu mogu se posmatrati kao zajednica mikrobiota, u kojoj simbiotski i patogeni mikroorganizami koegzistiraju u crevima. Činjenica je da crevnu mikrobiotu čini preko četiri stotine vrsta bakterija koje su svakodnevni stanovnici creva domaćina. Kada se patogene, to jest, loše bakterije nađu u crevima ili dođe do poremećaja u sastavu crevne mikrobiote domaćina, one koriste hranljive materije iz creva i razmnožavaju se, usled čega se osoba razboljeva.

Koje su namirnice najbolje protiv upale?

- Namirnice koje imaju antiinflamatorno dejstvo su omega 3 masne kiseline, zeleni čaj, kakao, đumbir, resveratrol, crveno bobičasto voće, paprike, brokoli, grožđe i slično. Ove namirnice imaju supstance koje smanjuju upalu u organizmu, čime čuvaju opšte zdravlje i pomažu u prevenciji hroničnih nezaraznih oboljenja, kao što su, na primer, reumatoidni artritis, inflamatorne bolesti creva ili alergijska oboljenja.

Kako sniziti holesterol prirodnim putem?

- Prirodan put za smanjenje holesterola je, pre svega, poštovanje dijete koja ima tu namenu i jedna je od najpoznatijih dijeta koja se koristi u terapijske svrhe. Isključivanje namirnica koje u sebi imaju zasićene masne kiseline ili holesterol, može da dâ vidljive rezultate ukoliko je pacijent disciplinovan.

Koji su najbolji suplementi za podizanje imuniteta?

- Probiotici, vitamini sa antioksidantnim delovanjem (A, C i E), vitamin D i cink su primeri suplemenata koji snaže naš imunitet. Važno je da se uzimaju u dozi koju propiše proizvođač, tačno na vreme, u kontinuitetu barem tri meseca. Iako većina bira multivitaminske i multimineralne preparate, ipak treba ciljati samo na suplemente koji deluju na imunitet kako bi efekti bili vidljivi.

Da li je tačna maksima Više proteina, više mišića?

- Pravilo da je više bolje, ne odnosi se na uzimanje proteina. Dokazano je da osobi koja nije sportista ili koja nije redovno fizički aktivna, ne treba više od 0,8g/kg telesne mase. Za sportiste maksimalno može da bude do 2,4g/kg, ali je prosek oko 1.4g/kg. Sve preko tih vrednosti predstavlja opterećenje za organizam i bubrege i ne preporučuje se.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem