KANTARIONOVE BEBE

23.05.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3498 | Autor: | 0

Nevenka Pavlović-Dobrić o biljkama koje utiču da kontraceptivne pilule ne deluju

Danas je veoma važno za svaku ženu da tačno odredi vreme kada je spremna da ostane u drugom stanju. Na tržištu postoji veoma veliki izbor zaštite koju žene i muškarci mogu da koriste pre, za vreme ili posle seksualnog odnosa. Najraširenija je upotreba kontraceptivnih pilula. Međutim, dešava se da i pored uzimanja pilula žene ostanu trudne. Razlog za ovo najčešće leži u nepoznavanju interakcije kontraceptivnih pilula i nekih drugih faktora. Na zahtev naših čitalaca zamolili smo mr ph. Nevenku Pavlović-Dobrić, vlasnicu nekoliko privatnih apoteka, da upozna naše čitaoce sa veoma bitnim činjenicama koje se tiču kontracepcije. Na primer, uzimanje kantariona stimuliše enzime u jetri, pa se zbog toga brže metabolišu lekovi, i tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo kontracepcije. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe”. Zato je pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona, neophodan i dodatni vid zaštite u cilju regulacije rađanja. Korišćenje preparata koji sadrže kantarion moglo bi da smanji efikasnost kontraceptivne pilule, objavila je i švedska Agencija za medicinske preparate, navodeći nekoliko primera neželjene trudnoće. Dve žene u tridesetim godinama koje su duže vreme redovno uzimale kontraceptivne pilule, ostale su u drugom stanju pošto su protiv lake depresije koristile preparate koji sadrže kantarion. Nije utvrđeno koja je supstanca odgovorna za delovanje kantariona. Agencija nije preporučila da se preparati na bazi kantariona više ne koriste, ali naglašava da postoji rizik od njihove interakcije sa drugim lekovima: pored kontraceptivnih pilula, to su, na primer, i antikoagulant varfarin, ciklosporin ili terapija za virus side. Zatim, malo žena zna da konzumacijom soka od grejpfruta značajno umanjuju dejstvo kontraceptivnih pilula. Korisnice kontraceptivne pilule ne bi trebalo uopšte da konzumiraju ovaj sok.

Takođe, upotreba alkohola i cigareta može ne samo da umanji dejstvo kontraceptivnih pilula, nego i da izazove loše stanje organizma. Istraživanja su pokazala da estrogen u piluli, utiče da alkohol bude brže apsorbovan u organizam, tako da to dovodi do povećanog nivoa alkohola u krvi. Ovo može da bude praćeno mučninom. Sa nikotinom je slična situacija s obzirom da je gornja granica za žene koje mogu da uzimaju pilule 35 god. ako su pušači, odnosno 40, ako su nepušači. Pre nekoliko godina Medicinski institut iz Sjedinjenih Država izdao je izveštaj o potencijalno opasnim i štetnim suplementima, najčešće dijetalnim, koje bi trebalo izbegavati i prilikom korišćenja kontraceptivnih pilula. Na toj listi se nalaze: zmijski koren, gavez, severnoamerička biljka - čeparal (lat. Larrea divaricata), čestoslavica, kava kava, indijanski duvan (lat. Lobelia inflata), ulje od vreska (gorske metvice), johimbin... i sigurno je taj spisak još duži. Najčešće se ovi sastojci nalaze u kremama za negu tela i dijetalnim preparatima koji se piju, zato treba biti oprezan i pažljivo pročitati sastojke preparata pre upotrebe. O nuspojavama lekovitog bilja, u slučaju kontracepcije, najbezbednije je posavetovati se sa svojim ginekologom. Žene prave najveću grešku kada uzimaju preparate na svoju ruku, jer najviše štete se napravi upravo iz neznanja.

J. N.

M. N.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem