POMOĆ ZA ŽENE BEZ ORGAZMA I MUŠKARCE BEZ POTENCIJE

19.06.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 7769 | Autor: | 0

Primarijus dr Savo Bojović, ginekolog-androlog gorućim temema muško-ženskih odnosa

Još od kako je na Medicinskom fakultetu u Beogradu magistrirao i doktorirao iz oblasti bračne neplodnosti, i pošto je u Švedskoj specijalizirao i završio andrologiju i postao prvi stručnjak seksolog u bivšoj SFR Jugoslaviji, dr Savo Bojović (72) je popularan u širokoj javnosti.

Šta dovodi do poremećaja u seksualnom životu?

- I moje iskustvo sa pacijentima je slično. Najmlađi pacijent imao je 17 a najstariji 106. godina. Ovaj poslednji je, teško je poverovati, bio potentan. Iz toga se lako zaključuje da godine nisu faktor koji utiče na seks. Polni život, njegov kvalitet i intenzitet, zavise donekle od karaktera i vaspitanja, a po stanju poslednjih decenija, najvažniji faktor je stres. Stil života koji se vodi u savremenim društvima potisnuo je seks u drugi plan.

Novi stil života uvodi neki novi ritam lučenja hormona u našem organizmu, pre svega prolaktina?

- Naravno. Mnogi od ljudi, iako većina to ne zna, imaju problem sa lučenjem hormona prolaktina. Kolika je njegova važnost vidi se u činjenici da je to hormon neophodan za započinjanje lučenja mleka kod žene nakon porođaja. On, dakle, omogućava rast potomstva. Neravnoteža u lučenju ovog hormona, koja može biti izazvana stresom, dovodi do simptoma kakvi su izostanak menstruacije kod žena ili sterilitet kod muškaraca. Kod svih, međutim, dovodi do promena psihičkog raspoloženja.

Imate li neki savet za čitaoce Magičnog bilja?

- Umerenost u svemu je velika mudrost. Dokazano je da je važna fizička aktivnost, šetanje, i, kao najbolja relaksacija - plivanje. Ishrana je takođe važan faktor. Pojedine biljke i alge su po saznanjima nauke neophodne za uravnotežen rad hormona. A za hormone koji utiču na polni život važan je orah. Naši preci su plodove oraha, na svim prostorima, stavljali u med. Moć te kombinacije je danas i klinički dokazana. Skandinavci su iz proizvoda koje stvaraju pčele posle napajanja sa biljaka napravili dva sjajna dijeteska suplementa. Za žene u klimaksu i sa predmenstrualnim tegobama koje imaju simptome promena raspoloženja, povećanje telesne težine, napetost u dojkama i nadutost tela, glavobolje, poremećaj sna i takozvane valunge,... osmislili su preparat “femal“. A sastav mu je jednostavan - sadrži ekstrakte polena, matični mleč i vitamina E. Za muškarce su od istih proizvoda pčela koje prerađuje bilje, osmislili “poltit”, koji ublažava simptome poremećenog rada prostate.

Da li iz ovog možemo da zaključimo da i muškarci imaju klimaks?

- Da. Ja sam tu predrasudu koja je vladala do skoro, razotkrio pre 15 godina u svojoj knjizi "Muški klimakterijum". Muškarci sa ovih naših prostora, pa bili oni i profesori univerziteta ili doktori nauka, još uvek neće da priznaju da postoji muški klimakterijum. Prve promene mogu se zapaziti u fizičkom izgledu. Javljaju se pege na rukama, kosa sedi ili se razređuje, koža gubi elastičnost i raste im trbuh. U fiziološkom smislu registruju se promene pritiska, rada srca i kod kostiju. Dakle, svi mi imamo problem i svi se sa njim možemo suočiti tek pošto priznamo da on postoji. Zato je važno informisati se o ovome i živeti život sa što manje predrasuda. Lično sam pristalica da zvanična medicina prihvati sva iskustva takozvanih alternativnih, i da čovek zbog svog zdravlja i kvalitetnog života, treba da veruje u sve što daje rezultate.

J. Jojić

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem