NIJE SVE ŠTO JE PRIRODNO I BEZBEDNO

03.07.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2908 | Autor: | 0

Mr pf. Vukosava Stevanović, upozorava da se i biljke moraju pažljivo konzumirati

Sa Vukosavom Stevanović, magistrom farmacije i fitoterapeutom, đakom čuvenog profesora Tucakova, razgovarali smo o interakcije biljnih preparata i zvaničnih lekova. - Fitoterapija nije alternativa, ona je oficijelna medicinska grana koja je dugo vremena bila potisnuta od sintetskih lekova i sada se ponovo vraća. To ne znači da treba odbaciti sve sintetske lekove, ali je sigurno da u svemu valja naći pravu meru – kaže naša sagovornica i napominje da je veoma bitno da bilje bude kvalitetno, što podrazumeva da se pravilno bere, suši, skladišti, pakuje i distribuira. Takođe je vrlo bitno da se zna kada je biljka ubrana, jer je na kesicama koje su u prodaji samo utisnut datum pakovanja: Lekovita svojstva imaju rok - Evropsko zakonodavstvo je vrlo rigorozno u pogledu prometa i korišćenja lekovitog bilja. Zbog toga bi trebalo povesti računa kada je preparat spravljen, bilo da je u pitanju čaj, tinktura ili neki drugi oblik, jer lekovita svojstva imaju svoj rok. Konsultujte stručnjaka - Zbog svega toga, čovek koji se odluči za fitoterapiju, trebalo bi pre upotrebe nekog preparata da se konsultuje sa stručnjakom, da bi se na vreme smanjila doza ako je previsoka ili prekinula terapija. Pogrešno je uverenje da je sve što je prirodno potpuno i bezbedno. S obzirom da ljudi sve češće pribegavaju konzumiranju raznih čajeva samoinicijativno, upitali smo sagovornicu da li to može izazvati probleme i šta ona savetuje. - Najviše su u upotrebi kamilica i nana. To su potpuno bezopasne biljke, osim kad je neko alergičan na njih. Nanu treba dugo piti i u visokim koncentracijama kod poremećaja rada žuči i lošeg varenja. Nema nikakvog negativnog efekta. Važno je da čaj ne bude plesniv ili buđav, da nema alfa toksina ili insekticida, što znači da bi trebalo imati podatke o kvalitetu čaja i njegovoj higijenskoj ispravnosti.

Bilje i lekovi

- Veoma je važno znati kako se neke biljke koriste uz antibiotike i pojedine medikamente. Recimo, beli slez je potpuno netoksična biljka, daje se bebama i maloj deci čaj protiv kašlja. Međutim, malo ko zna da se čaj ili sirup od belog sleza ne sme davati neposredno pre ili posle uzimanja antibiotika, jer smanjuje njihovo dejstvo. Sličnih primera interakcije bilja i lekova ima dosta. Kako mr Stevanović navodi, lipa i hajdučica, imaju, ako se uzimaju redovno i u visokim koncentracijama, izuzetan efekat na smanjenje pritiska. Međutim, to znači da se vremenom moraju korigovati doze leka protiv pritiska ako ih neka osoba uzima.

Kada ne deluje uvin čaj

Osim raznih negativnih interakcija sa lekovima, pojedine biljke, ako se preparati od njih koriste sa medikamentima, mogu da izgube svoje lekovito dejstvo, naglašava mr Stevanović: - Potrebno je znati i kako koristiti određene čajeve. Odličan primer za to je uva, a slično se događa i sa brusnicom, biljkama koje su izvanredne kod urinarnih infekcija i upala. Lekoviti sastojci uve deluju samo u mokraći koja je bazna. Hrana koju unosimo, posebno ako se konzumiraju meso, mlečni proizvodi i gazirna pića, utiče da urin bude kiseo. U kiseloj mokraći uvini sastojci nemaju nikakvog efekta. Zato, pre konzumiranja čaja od uve ili brusnice treba uzeti tabletu od 0,5 miligrama sode bikarbone ili trećinu kafene kašičice praha, pa to zaliti čajem. Ne rastvarati sodu u čaj jer nema efekta. Uporedo korišćenje uve i sode bikarobone sode ima odličan efekat kod osetljivog želuca, jer uva ima sastojke koji ga mogu nadražiti. Kada se pije sa sodom bikarbonom ne dolazi do rastvaranja sastojaka biljke koji utiču na nadražaj želuca. Takođe, kada je reč o biljnim preparatima na bazi uve, treba znati da se nikako ne uzimaju oni koji sadrže jedan od glavnih sastojaka uve – arbutin, a takvih je dosta na tržištu. Taj vrlo važan lekoviti sastojak nema efekat ako se izdvoji od drugih sastojaka biljke. Samo zajedno daju pozitivno dejstvo. Najzad, ne treba očekivati da biljke mogu lečiti teže poremećaje, već se u tim slučajevima koriste uz odgovarajuće medikamente, samo treba odrediti, odnosno smanjiti dozu leka.

B. Đ.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem