KAKO SAPUNICA UBIJA VIRUSE?

19.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 404 | Autor: | 0

Naučnik objasnio šta se događa kada ruke operete sapunom

Naučnik objasnio šta se događa kada ruke operete sapunom.
Van tela, virusi mogu da opstanu satima, u pojedinim slučajevima čak i danima. Sredstva za dezinfekciju, maramice, antibakterijski gelovi – sve to može da pomogne ali ništa nije efektivnije od dobrog, starog sapuna, piše Pal Tordarson, profesor hemije na univerzitetu New South Wales u Sidneju za list Gardijan.
On je objasnio zašto je sapun toliko moćno sredstvo u borbi protiv virusa i bakterija.
Ukratko, virus se sastoji od nanočestica kojima je najslabija veza lipidni, odnosno masni sloj. Sapun rastvara tu masnu membranu i tada virus postaje neaktivan.
Malo šire objašnjenje glasi da se većina virusa sastoji od tri ključna bloka: RNK (ribonukleinske kiseline), proteina (belančevina) i lipida. Ćelija koja je inficirana virusom pravi mnogo takvih blokova koji se spontano sastavljaju kako bi se formirao virus. Te blokove ne drže posebno snažne kovalentne veze, što znači da nisu potrebne posebno jake hemikalije da bi se razdvojili. Kada zaražena ćelija umre, ti novi virusi nastavljaju da inficiraju ostale ćelije, a neki od virusa završe i u disajnim putevima.
Kada kašljete i kijate, kapljice iz disajnih puteva mogu da pređu i do 10 metara, a upravo su te kapljice glavni nosioci korona virusa, kao i svih ostalih virusa. Te kapljice završavaju i na čvrstim površinama i, iako se osuše, virusi na njima ostaju aktivni. Onda, kada dodirnete tu površinu, postajete zaraženi.
Ljudska koža idealna je za viruse jer sloj mrtvih ćelija na njoj koji se sastoji od proteina i masnih kiselina čini savršeno stanište. Kada, recimo, dodirnete metalnu površinu na kojoj ima čestica virusa, on će se zalepiti za vašu kožu i tako dospeti na ruke. Ako tada dodirnete oči, nos ili usta, vrlo je lako moguće da ste se zarazili, a u proseku, većina ljudi lice dodirne jednom u dva do pet minuta.

Sama voda nije dovoljno jaka da „odlepi“ virus od kože. Sapunica je već druga priča, jer sapun sadrži supstance poput masnoća poznatih kao amfifili od kojih su neke po strukturi jako slične lipidima u membrani virusa. Tako prilikom pranja ruku kreće nadmetanje molekula sapuna sa lipidima u virusnoj membrani. Sapun ne samo da olabavljuje „lepak“ između virusa i kože, već i spojeve koji liče na čičak trake a koji drže proteine, lipide i RNK zajedno na okupu u virusu.

Proizvodi na bazi alkohola, što uključuje skoro sva sredstva za dezinfekciju, sadrže visokoprocentni alkoholni rastvor (razmere su obično 60 do 80 odsto etanola) i na sličan način ubijaju viruse. Ipak, sapun je efikasniji, jer vam treba veoma mala količina sapunice koja će potom trljanjem pokriti celu ruku. Vrlo je bitno da virus bude potpuno natopljen etanolom, a maramice ili gel ne garantuju da ćete pokriti svaki delić kože na rukama tako efikasno kao što to radite prilikom pranja ruku.
Presuda, dakle, glasi da je sapun najbolji, a kada niste u prilici da operete ruke, obavezno koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola – zaključuje Tordarson u svom tekstu za Gardijan.

Više o koronavirusu:

Kako je Južna Koreja zaustavila koronu

Gde sve vreba COVID-19

Ako ste u samoizolaciji, evo šta treba da radite

Kako razlikovati koronavirus od alergije

Osam pitanja i osam odgovora o koronavirusu

Koronavirus: kako se bolest razvija

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem