KAKO IZGLEDA TESTIRANJE NA KORONA VIRUS

20.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 534 | Autor: | 0

Na rezultate brisa grla ili nosa se čeka između 24 i 72 sata

Postoje dva razloga da bi se neko testirao na korona virus. Jedan je definitivno pojava nekog od simptoma, a drugi kontakt sa osobom za koju se zna da je zaražena.

Kako izgleda test na korona virus?
Testiranje na korona virus je vrlo jednostavno. Obično podrazumeva uzimanje brisa iz grla ili iz dubine nosa, a zatim slanje uzorka u laboratoriju, gde se dalje utvrđuje da li su ćelije pacijenta zaražene virusom korona. Na isti ovaj način vrši se i testiranje na sezonski grip, piše fastcompany.com.
Iako je samo uzimanje uzorka koji ide na analizu lako i jednostavno, utvrđivanje da li je osoba zaražena korona vurusom je mnogo složenije. Tehnika koja se trenutno primenjuje podrazumeva izdvajanje genetskog materijala virusa u ćelijama pacijenta. Ukoliko se nakon složene procedure u ćelijama pacijenta pronađe genetski materijal virusa, pacijent je pozitivan - zaražen korona virusom.
Potrebno je između 24 i 72 sata da se dobiju rezultati testiranja na korona virus. Ova vrsta testiranja na osnovu genetskog materijala virusa je, kako ističu stručnjaci širom sveta, izuzetnio pouzdana.
Za testiranje na korona virus potrebna je specijalizovana i kompletna oprema, kao i za to posebno obučeno osoblje.
Kako iz dana u dan širenjem epidemije u zemljama širom sveta raste potreba za testiranjem na korona virus, trenutno više kompanija širom sveta radi na pravljenju vlastitih testova, kako bi se ukupan proces testiranja ubrzao i bio što efikasniji.
Trenutno je u svetu dostupno nešto više od dva miliona testova na korona virus.
Ko sve treba da se testira?
Realno govoreći, nije moguće testirati baš sve koji pokazuju neki od navedenih simptoma. Stoga, većina stručnjaka iz oblasti zdravlja smatra da je važno dati prioritet testiranju ljudi kojima je to najpotrebnjije: onima sa visokim rizikom od zaraze (poput hroničnih bolesnika i starijih lica), zdravstenim radnicima koji su bili u kontaku sa zaraženim pacijentima, kao i osobama koje pokazuju simptome, a dolaze iz neke od oblasti sa visokom stopom infekcije.
Posebno ugrožena grupa jesu osobe starije od 65 godina, sa hroničnim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti, plućnih bolesti ili dijabetesa.
Pored toga što je testiranje bitno zbog otkrivanja novih obolelih, ono pomaže nauci da što bolje razume kako se epidemija širi i potencijalno predvidi kakav će ona uticaj imati na celokuopno društvo.
Kako i svaka do sad, i ova epidemija će se završiti. Bitno je samo smanjiti rizik od izlaganja zarazi i pre svega detaljno pratiti savete i uputstva stručnjaka i države.
Za više informacija o korona virusu možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul. Dr Subotića br. 5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem