KORONAVIRUS: RIZICI I PREPORUKE ZA TRUDNICE

25.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 227 | Autor: | 0

Saveti Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, UNFPA

Saveti Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, UNFPA za trudnice i doljilje.

„Do danas, ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na Covid-19. Međutim, trudnoća donosi fiziološke promene koje bi neke trudnice mogle učiniti osetljivijim na virusne respiratorne infekcije. Trudnice sa respiratornim bolestima moraju se tretirati kao najveći prioritet zbog povećanog rizika od štetnih ishoda“, navodi se u saopštenju.

Takođe ističu da bi trudnice trebale da preduzimaju iste preventivne mere koje se preporučuju svim odraslim osobama, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili gelom na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja i temeljno kuvanje mesa i jaja. Sve preporučene mere dostupne su na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

„U ovom trenutku još uvek ne postoji vakcina niti lek za infekcije izazvane virusom COVID-19, ali se preporučuje simptomatska terapija. Lečenje trudnica kod kojih postoji sumnja ili kod kojih je potvrđena infekcija virusom Covid-19 trebalo bi da bude sprovedeno terapijom koju preporučuje SZO za odrasle pacijente, uz obaveznu konsultaciju sa ginekologom“, dodaju u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, dojilje ne bi trebale da budu odvojene od svoje novorođenčadi, jer ne postoje dokazi koji pokazuju da se respiratorni virusi mogu preneti putem majčinog mleka, navodi UNICEF. Majka može nastaviti sa dojenjem sve dok se primenjuju neophodne mere predostrožnosti:

Majke koje pokazuju simptome, ali se osećaju dovoljno dobro da doje, treba da nose masku u blizini deteta (uključujući i tokom dojenja), da peru ruke pre i posle kontakta sa detetom (uključujući dojenje) i da redovno čiste - dezinfikuju kontaminirane površine.
Ako je majka previše bolesna da bi mogla da doji, trebalo bi je podstaći da izmlaza mleko koje se posle može davati detetu čistom bočicom i / ili kašičicom – uz obavezno nošenje maske, pranje ruku pre i posle kontakta sa detetom i uz pažljivo čišćenje ili dezinfekciju kontaminiranih površina.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem