DA LI SU JEDNOKRATNE MASKE DOBRO REŠENJE

30.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 382 | Autor: | 0

Racionalna upotreba zaštitnih maski za lice u toku COVID 19 pandemije

Racionalna upotreba zaštitnih maski za lice u toku COVID 19 pandemije sugeriše da, ako možete, radije izaberete višekratne.

Zvaničnici pojedinih zemalja a i stručnjaci SZO savetuju kako da racionalno koristite maske za zaštitu, prenosi magazin Lanset. U jednom svi su saglasni: bolje je uzeti višekratne.
Većina građana se, ako može da bira, a prvenstveno zbog cene, opredeljuje za tzv. hirurške maske. One su jednokratne i trebalo bi ih koristiti samo jednom. Obavezno se bacaju nakon upotrebe jer u unutrašnjosti stvaraju sloj na kojem se umnožavaju bakterije tako da se nakon višekratne upotrebe i udisanja gubi zaštitni efekat i povećava rizik od infekcije.

Autori članka zaključuju da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da maske nose osobe koje imaju respiratorne simptome ili osobe koje brinu za nekog sa simptomima.

Generalno racionalno bi bilo preporučiti i osobama u izolaciji da nose maske ako napuštaju stan iz bilo kojeg razloga, kako bi se sprečilo potencijalno širenje virusa.

Maske bi trebalo da nose i pripadnici rizičnih slojeva, starije osobe i osobe s medicinskim stanjem većeg rizika, a univerzalna upotreba maski za lice može preporučiti ako zalihe to dopuštaju.

U vezi s tim, umesto jednokratnih hirurškim maski preporučuje se korišćenje pamučnih zaštitihe maski koje svakog dana morate prati, osušiti i ispeglati.

Ukoliko nemate zaštitnu masku, jednostavno iskoristite šal ili neku drugu platnenu tkaninu kojom ćete prekriti usta i nos, ali samo kao privremeno rešenje dok ne nabavite masku.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem