PRANJE, ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJA ZA VREME PANDEMIJE COVID 19

03.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 408 | Autor: | 0

Kako da očistite nameštaj, kupatilo, odeću... Prvo pravilo: ne mešajte različita sredstva!

Ako ste u dilemi kako i čime da čistite nameštaj, kupatilo, odeću evo rešenja!

Mogućnost preživljavanja virusa SARS CoV2 u spoljnjoj sredini varira i zavisi od stepena zagađenosti sekretima (kapljicama respiratornog sekreta), spoljnje temperature i vlažnosti vazduha. Zbog mogućnosti da se zadrži satima i danima u spoljnjoj sredini, potencijalno kontaminirane površine treba očistiti i dezinfikovati pre ponovne upotrebe.

Pranje zdravstveno ispravnom toplom vodom i deterdžentima za domaćinstvo i upotreba uobičajenih dezinfekcijskih sredstava su dovoljni za čišćenje površina.
Preporučuje se čišćenje, vlažno pranje, i dezinfekcija prostorija bez prisustva ljudi.
Prostorije koje se čiste neophodno je provetriti prirodnim putem ako to vremenski uslovi dozvoljavaju ili veštački (klima uređaji).
Ukoliko postoje uslovi, prostorije treba osunčati (podići roletne, zavese i druge zaštite na prozorima i otvoriti prozore da sunčeva svetlost uđe u prostorije).
Površine koje se čiste i dezinfikuju su posebno one koje se često dodiruju: površine stolova, oprema koja se koristi pri radu, tastature, miš, olovke, telefoni, kablovi, makaze i drugi pisaći probor, kvake i brave na vratima i prozorima, površine stolova u trpezarijama, alati, pribor, prekidači za svetlo, tasteri).
Ako su površine vidno prljave, treba ih prethodno očistiti i oprati rastvorom zdravstveno ispravne vode u kojoj je koncentracija rezidualnog hlora kao u vodi za piće (do 0,5 mg/l) sa deterdžentom ili rastvorom sapuna pre dezinfekcije.
Za dezinfekciju površina efikasna su sredstva na bazi hlora koja se koriste u domaćinstvu i u kojima je koncentracija aktivnog hlora 0,5%, kao i alkoholni rastvori sa najmanje 70% alkohola i drugi deterdženti i dezinfekciona sredstva koja efikasno deluju na korona viruse. Izbor dezinficijensa zavisi od tipa površine koja se dezinfikuje i njene namene.

Sredstva za pranje namenjena održavanju higijene u domaćinstvu se mogu koristiti ako su pogodna za datu površinu.
Izbeljivači u domaćinstvu uključujući varikinu, efikasni su protiv korona virusa ukoliko se pravilno upotrebljavaju. Za dezinfekciju se mogu koristiti i druga sredstva koja su odobrena i efikasna protiv COVID19.

Nikada ne mešati sredstva za dezinfekciju različitog hemijskog sastava.

Dezinfekciona sredstva koja preporučuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti zasnivaju se na sledećim sredstvima:
Natrijum hipohlorit 0,05-0,5%
Etanol 70%;
Glutaraldehid 2%;
Izopropranol 50%;
Povidon Jod 10% (1% joda);
Benzalkonijum hlorid 0,05%;
Natrijum hlorid 0,23%:
Formaldehid 0,7%

Površine u toaletima, kupatilima, WC kabinama, očistiti, oprati i dezinfikovati najmanje jednom dnevno.
Za dezinfekciju kontaminiranih površina i materijala, ne treba koristiti bocu s raspršivačima, jer prskanje može dodatno proširiti virus i uzrokovati udisanje štetnih čestica i hemikalija.

Krpe koje se koriste za brisanje različitih površina ne smeju se mešati. Kante sa otpacima se moraju redovno prazniti, minimalno jednom dnevno.

Ako se sprovodi dezinfekcija u zatvorenom prostoru, u kome su prethodno boravile osobe koje su zaražene korona virusima, neophodno je provetriti prostorije otvaranjem vrata i prozora. Ventilacija prostora treba da je duga, optimalno jedan dan pre čišćenja i dezinfekcije i ponovne upotrebe prostora.
Prostorije se moraju oprati rastvorom zdravstvenno ispravne dezinfikovane vode i deterdženta ili sapuna, nakon čega sledi dezinfekcija hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom. Pranju i dezinfekciji podležu sve površine i sav pribor koji postoji u prostoriji.

Obavezno se pridržavati uputstava proizvođača za sve proizvode za čišćenje i dezinfekciju (npr. koncentracija, način nanošenja i vreme kontakta itd.). Prostorije i površine koje se očiste i dezinfikuju se mogu ponovo koristiti nakon pola sata od dezinfekcije.

Posteljina, odeća i veš

Sav tekstil (posteljina, peškiri, zavese, prekrivači itd.) treba oprati mehanički (90 stepeni C) i uz dodatak deterdženta za veš. Ako se temperatura vode od 90 stepeni C ne može koristiti zbog karakteristika materijala, prilikom pranja tekstila treba dodati posebne hemikalije (npr. izbeljivač ili pranje veša koji sadrže natrijum-hipoklorit ili proizvode za dekontaminaciju tekstila).
Ne tresti prljav veš i izbegavati da kontaminirani materijali dođu u dodir sa kožom i odećom.
Očistiti i dezinfikovati kolica i korpe za transport veša prema uputstvu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem