OJAČAJTE IMUNI SISTEM DOK STE KOD KUĆE

04.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 669 | Autor: | 0

Mnogi ljudi doživljavaju ogroman stres i od same pomisli da se mogu razboleti. Umesto kompulsivne kupovine i nerviranja zbog nemogućnosti izlaska, posvetite se izgradnji zdravih navika

Zdravo, snažno telo u stanju je da izdrži samu bolest. Evo najvažnijih metoda koje su nauci poznate:

Redovno umereno vežbajte
Umerena fizička aktivnost jača imuni sistem, a prekomerna - slabi. Redovno vežbanje smanjuje upalni odgovor tela. Pomaže u uklanjanju patogena iz disajnih puteva, a takođe podstiče cirkulaciju krvi, što pomaže belim krvnim zrncima da stignu do najudaljenijih delova tela. Pored toga, vežbanje smanjuje nivo hormona stresa kortizola, koji šteti imunitetu.
Saveti:
30 minuta vežbajte svakog dana, radite jogu ili pilates.
Ne umarajte se previše
Ako je moguće, vežbajte na svežem vazduhu.

Pazite na ishranu i održavajte crevnu mikrofloru
Ishrana je u direktnoj vezi sa imunitetom, jer hrana organizmu daje sve materije potrebne za pravilno funkcionisanje. Važno je i održavanje zdrave crevne mikroflore. To smanjuje nivo kortizola što služi kao odbrana od bolesti. Nedostatak cinka, selena, gvožđa, bakra, folne kiseline i vitamina A, B6 i E slabi imuni sistem.
Saveti:
Dnevno pijte 2 šolje više vode nego što ste navikli.
Jedite voće i povrće dnevno više nego inače.
Izbegavajte prženu hranu, šećer, slatka pića.
Jedite orahe umesto čipsa i drugih loših grickalica

Povećajte unos i stvaranje vitamina D
Nažalost, deficit vitamina D je prilično uobičajen. U međuvremenu, ovo dovodi do lošeg funkcionisanja adaptivnog imunološkog sistema. Pored toga, nedostatak vitamina D pojačava autoimunu funkciju, što može izazvati autoimune bolesti.
Saveti:
Provodite 10-15 minuta dnevno na suncu, S vremena na vreme skinite sunčane naočare tako da vam indirektna sunčeva svetlost "uđe u oči".
Jedite više ribe i jaja.
Nakon konsultacija sa lekarom možete uzimati dodatke vitamina D.

Meditirajte
Meditacija smanjuje upalu. Ovo je veoma korisno jer upalni procesi uništavaju imuni sistem. Meditacija povećava broj imunih ćelija CD-4 koje pomažu u očuvanja zdravlja.
Meditirajte najmanje 5 minuta dnevno. Dnevne kratke meditacije zdravije su od dugih, ali retkih.
Samo zauzmite udobnu pozu i uronite u tišinu ili uključite tihu pozadinsku muziku.

Spavajte dovoljno
Naučnici kažu da je potrebno 7-8 sati spavanja. Nedostatak sna ne samo da povećava rizik od bolesti, već i sprečava oporavak. U snu telo proizvodi citokine - proteine koji se bore sa upalom. Pored toga, san utiče na crevnu mikrofloru, što takođe utiče na funkcionisanje imunog sistema.

Pijte manje alkohola
Alkohol ometa interakciju crevne mikroflore sa imunološkim sistemom. Pored toga, alkohol uništava crevnu barijeru i čak oštećuje funkcionisanje imunih ćelija u plućima, što je posebno opasno na pozadini pandemije COVID-19.
Saveti:
Samo pijte manje alkohola. Što više pijete, slabiji je i imunitet.

Prestanite da pušite
Dim cigarete suzbija imuni sistem, pa se pušači oporavljaju sporije od nepušača. Pušenje takođe smanjuje količinu antioksidanata (poput vitamina C) u telu. I, naravno, šteti respiratornom sistemu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem