COVID 19: ŠTA ĆE SE DOGODITI?

09.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 474 | Autor: | 0

Hoće li novi koronavirus nestati, da li ćemo ga pobediti vakcinom ili postati imuni?

Hoće li novi koronavirus nestati, da li ćemo ga pobediti vakcinom ili postati imuni?

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), svaka osoba koja se zarazi novim koronavirusom prenosi ga na 1,4 do 2,5 ljudi.
Četiri korovavirusa koja trenutno postoje trajno su prisutni u populaciji cele planete. Ovi virusi izazivaju prehlade, a u retkim komplikacijama i upalu pluća i smrt.
Šta će se dogoditi sa novim COVID 19 virusom?

1. Virus nikada neće nestati
Ovo je i najverovatniji slučaj, novi virus biće jedan od mnogih koji će svake godine cirkulistati među ljudima i izazivati prehlade ili grip.

Virusi koji se prenose među ljudima uglavnom ne podnose vlagu i visoke temperature. I to je razlog zbog kojeg su prehlade i grip tipične zimske bolesti. To, naravno, ne znači da će virus sa pojavom toplog vremena nestati, verovatnije je da će postati sezonska bolest. Ipak moglo bi se očekivati da će kasniji talasi bolesti biti manji od trenutnih jer će veći broj ljudi razviti imunitet.

Najveći optimisti se nadaju da će virus postati izazivač obične prehlade koji će cirkulisati tokom hladnijih meseci.

2. Virus će biti iskorenjen
Ova epidemija slična je SARS-u iz 2003. godine - u oba slučaja u pitanju su koronavirusi, dele oko 80 posto svog genetskog materijala i prešli su sa slepih miševa na ljude. To znači da bi i ishod epidemija mogao da bude sličan. U vreme epidemije SARS-a rađeno je na pronalaženju i izolaciji obolelih.

Širenje SARS-a na kraju je ograničeno karantinima, limitiranim putovanjima, pravilnim informisanjem i proverama na aerodromima. Dakle, sličnim merama koje sada sprovode. Ono što ovaj scenario čini manje leži u činjenici da je SARS daleko manje zarazan od COVID - 19. Podaci govore da je svet zakasnio u primeni ovakvih mera.

3. Vakcina
Struka tvrdi da je vakcina neophodna i mnoge akcije koje se sprovode širom sveta su u stvari kupovina vremena dok se do vakcine ne dođe. Puno je farmaceutskih kuća koje rade na pronalaženju vakcine, a to je posao koji se ne može završiti brzo.

U ovom trenutku, po podacima SZO, u svetu je obolelo oko 1,5 miliona ljudi, umrlo 88.000 a izlečeno 330.000.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem