NE ŽELITE DA DOBIJETE COVID-19?

15.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 364 | Autor: | 0

Obezbedite odgovarajuću vlažnost vazduha!

Pored brojnih ograničenja ljudskog kontakta, naučnici usmeravaju našu pažnju na još jedan važan aspekt koji može usporiti širenje koronavirusa.

Istraživači sa različitih univerziteta pokazali su da hladan i suv vazduh pogoduje širenju SARS-CoV-2. Kako temperatura i vlaga rastu, čestice koje nose virus teže će biti prenošene i unutra i na otvorenom. Ovo ukazuje da u proleće i leto epidemija može prestati. Šta danas možemo učiniti da smanjimo infekciju?
Imunobiolozi savetuju: uključite ovlaživače! Kad je napolju hladno, treba ih koristiti u zatvorenom prostoru za povećanje vlažnosti. Kada se hladni spoljni vazduh sa niskom vlagom zagreva u prostoriji, njegova relativna vlažnost pada na približno 20%. Ovaj vazduh gotovo bez vlage pruža savršen put za virusne čestice koje se prenose u vazduh, uključujući koronavirus.
Postoji više argumenata za ovo mišljenje. Na suvom i toplom vazduhu naša sposobnost da se odbranimo od virusa takođe je slabija. Prema istraživačima, povećana vlaga će sprečiti širenje koronavirusa.
Možemo li računati na manje infekcija leti, kada se nivo vlage prirodno povećava? Verovatno, iako neki stručnjaci gase entuzijazam.
- Prerano je govoriti o sezonalnosti koronavirusnih infekcija. Još nije prošla zarazna sezona. Ne znamo da li će biti manje infekcije u proleće i leto. SARS virus se širio dve godine, i iako je incidencija bila niža u toplijim sezonama, nije bilo prekida u prenosu virusa - ističu imunolozi.
Oni naglašavaju da se aktivnost virusa zasniva na vlažnosti vazduha. Što je viša temperatura, veća je i vlažnost vazduha, pa će možda koronavirus biti manje aktivan van ljudskog tela u proleće i leto.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem