SPREJ ŠTITI POVRŠINE OD VIRUSA

28.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 239 | Autor: | 0

Hongkonški naučnici razvili su premaz koji bi mogao da zaštiti površine od bakterija i virusa do 90 dana


Prodaja spreja koji štiti površine od virusa COVID-19 počela je, a na internetu se može nabaviti po ceni od oko 20 dolara za bocu od 300 ml, a obogaćen je mirisom timijana.
Naučnicima sa hongkonškog Univerziteta za nauku i tehnologiju (HKUST) bilo je potrebno deset godina da razviju premaz nazvan MAP-1. Konačni rezultat dosutan je u bocama i kantama sa raspršivačima, a može se naneti na razne površine na javnim mestima - rukohvate, unutrašnjost liftova, sprave u teretanama, sedišta u salama...

"Ova mesta često se dodiruju i postaju prenosioci bolesti", kaže profesor Džozef Kvan, jedan od glavnih istraživača sa HKUST.

Po rečima proizvođača, sprej je delotvoran na više od 90 posto virusa i bakterija, uključujući ešerihiju koli.

Sprej je napravljen od miliona nano-kapsula sa dezinfekcionim sredstvima koja efikasno uništavaju bakterije i viruse, čak i nakon što se osuše, kaže profesor Kvan.

On kaže da je efikasnost MAP-1 povećana polimerima osetljivim na toplotu, koji se raspadaju kada ih ljudi dodirnu i oslobađaju dezinfekciona sredstva - za razliku od uobičajenih sredstava za dezinfekciju kao što su izbeljivač ili alkohol.

Sprej je netoksičan i bezbedan za kožu i okolinu, tvrde istraživači, koji su mislili na sve.

Preparat je dobren za službenu i masovnu upotrebu u februaru, nakon kliničkih ispitivanja u hongkonškoj bolnici.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem