KORONAVIRUS: ISPITIVANJE U ŠPANIJI UKAZUJE DA KOLEKTIVNOG IMUNITETA NEMA

13.05.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 153 | Autor: | 0

Samo pet posto Španaca razvilo je antitela na koronavirus. Situacija je slična i u drugim državama, u Danskoj taj procenat je tri, Holandiji samo jedan

Presek broja osoba koje su bile u kontaktu sa koronavirusom u Španiji ukazuje na alarmatno stanje: samo 5 posto populacije razvilo je antitela na COVID-19. To znači na nacionalnom nivou da je nešto više od dva miliona Španaca potencijalno imuno na koronavirus. Nacionalni prosek, naravno, ne znači da su sve regije Španije podjednako imune, 15 posto Madriđana verovatno se neće u eventualnom novom kontaktusa koronavirusom razboleti, taj procenat u Barseloni iznosi osam, u Andaluziji pet, u Mursiji, na Kanarima, i u gradovima Seuti i Melilji samo dva posto. Testirano je 70.000 stanovnika, tj. 36.000 porodica.

Prema prvim podacima nema bitnih razlika po polovima niti godinama života odraslih, ali su deca uzrasta do 10 godina najmanje bila u kontaktu sa virusom - samo jedan do tri posto, preneli su vodeći španski mediji. Ipak se mora napomenuti i da su deca bila više nedelja pod potpunom zabranom izlaska iz domova i samim tim bila su u manjem kontaktu sa osobama koje nisu bliski članovi porodice.

Marina Poljan, direktorka Nacionalnog insitituta za epidemiologiju izjavila je da kod 26 posto zaraženih nije bilo nikakvih simptoma. Onih koji su osetili neke od simptoma, kao što su groznica, temparatura i kašalj, bilo je oko osam posto, a više od pet simptoma osetilo je 14 posto inficiranih. Kod osoba koje su prijavile gubitak mirisa, pokazalo se da je njih 46 posto bilo zaraženo.

Cilj testiranja, koje će trajati osam nedelja, je utvrđivanja procenta stanovništva koje je razvilo antitela i omogućavanje boljeg prikaza razvoja epidemije u zemlji. Testiranje se vrši na reprezentativnom uzorku na nivou pokrajina, regija i države, i broj ispitivanih varira od, na primer 900 koliko se testira u autonomnim gradovima Seuti i Melilji do 6.000 koliko će se posmatrati u glavnom gradu. Svaka osoba biće testirana sa dva tipa testa, koji se ponavljaju nakon tri nedelje.

Danas predstavljen preliminarni izveštaj ukazuje i da više od 90 posto inficiranih nije otkriveno unutar zdravstvenog sistema - zvanična državna statistika broji oko 228.000 dokazanih slučajeva a sugeriše se da je više od dva miliona Španaca bilo zaraženo.
Ispitivanja u drugim državama takođe ukazuju da je samo oko četiri do pet posto stanovnika razvilo antitela na Covid 19.
Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) sastavio je prve studije o broju osoba koje su razvile antitela na Covid 19 u Evropi i do sada su skoro sve ispod 5%: 1,9% u Danskoj, 3, 4% u Helsinkiju, 3% u Oiseu (Francuska), 3,2% u Holandiji, 1% u Škotskoj. Izuzetak su teritorije gde je bilo mnogo slučajeva, poput Gangelta, u Nemačkoj, gde je 14% stanovništva imalo antitela, što ukazuje da su bili u kontaktu sa bolešću.

Zaključak struke je da o imunitetu krda, bar za sada, nema govora.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem