MALI VODIČ KROZ COVID MASKE

17.07.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 330 | Autor: | 0

Hirurške maske pružaju najveći stepen zaštite, ali i platnena maska, pa čak i obična marama ili bilo kakvo prekrivanje lica tkaninom pruža zaštitu

Hirurške maske pružaju najveći stepen zaštite, ali i platnena maska, pa čak i obična marama ili bilo kakvo prikrivanje lica tkaninom pruža zaštitu.
Važno je kakve maske nosite, a različite vrste maski nude različite nivoe zaštite, prenosi Gardijan.

Hirurški respirator N95 nudi najviši stepen zaštite, zatim slede hirurške maske za lice, ali ih je neugodno nositi duže vreme i najskuplje su.
Iako je zaštitna vrednost običnih maski za jednokratnu upotrebu i dalje predmet sporenja, međutim, neka istraživanja koja ukazuju da i obične maske za lice mogu da doprinesu zaštiti od virusa.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije naglasili su da hirurške maske pružaju najveći stepen zaštite, ali da i platnena maska, pa čak i obična marama ili bilo kakvo prikrivanje lica nekom tkaninom pruža veću mogućnost zaštite, nego da nemate nikakvu zaštitu lica.

Rezultati jedne američke studije su pokazali da bilo kakvi višeslojni ili pamučni materijali koje imate i u kući mogu zaustaviti čestice virusa ili bakterija.

Takođe, važno je i kako pravilno koristiti maske, a neka od osnovnih pravila su: pranje ruku pre i nakon upotrebe, prekrivanje predela oko nosa i usta, izbegavanje dodirivanja maske tokom upotrebe, zamenjivanje maske kada postane vlažna bez dodirivanja prednje površine i odlaganje maske u kantu za đubre, ili – u slučaju maski za višekratnu upotrebu – mašinu za veš nakon upotrebe.

Pozitivna strana korišćenja maski za višekratnu upotrebu je činjenica da manje štete životnoj sredini. Istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu je pokazalo da bi se stvorio 66.000 tona kontaminiranog plastičnog otpada ukoliko bi svaka osoba samo jednom u toku godinu upotrebila komercijalnu zaštitnu masku za jednokratnu upotrebu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem