NEOČEKIVANO OTKRIĆE: JEDAN OD TEŠKO OBOLELIH OD COVID 19 RAZVIJA ANTITELA KOJA POGORŠAVAJU BOLEST

25.09.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 498 | Autor: | 0

Naučnici na pragu objašnjenja zbog čega imuni sistem nekih osoba, umesto da zaštiti, sprečava telo da se izbori sa infekcijom

Neočekivano otkriće naučnika: Jedan od teško obolelih od covid 19 razvija antitela koja pogoršavaju bolest.
Interancionalno istraživanje, čiji su rezultati upravo objavljeni u magazinu Science, na pragu je objašnjenja zbog čega neke osobe zaražene koronavirusom prolaze kroz infekciju bez simptoma a kod drugih se bolest razvija u izuzetno teškom obliku koji može dovesti do smrtnog ishoda.
Do sada su bila utvrđena četiri rizika za obolele od kovida: gojaznost, starost i hronične bolesti. Sva je prilika da će se ovoj listi dodati još jedna: genetska greška. Interesnatno je da je ova mutacija zastupljenija kod muškaraca nego žena.

- Moraćemo da promenim pristup u lečenju nekih pacijenata, objašnjava Karlos Rodriges Galjego, imunolog iz Univerzitetske bolnice Gran Kanaria i dodaje da je njegova ekipa sada posvećena otrivanju protokola za identifikovanje pacijenata kod kojih je prisutna mutacija gena, i način primene drugih antitela kako bi se organizam izborio sa covid 19.
Šta se događa u ćelijama napadnutim virusom?
Nekoliko minuta nakon što koronavirus dospe u ćelije domaćina, prva linija odbrane od bolesti stupa u dejstvo. Ćelije stvaraju protein koji alarmira celo telo - interferon 1.
Upravo taj protein modifikuje metabolizam svih ćelija i čini ih sposobnim za odbranu od virusa.

Istraživanjem je utvrđeno da se ovaj proces kod jednog broja pacijenata poremeti, i umesto da antitela koja se stvore blokiraju virus, ona čine da se on nesmetano dalje umnožava. Broj pacijenata kod kojih se razvija ova reakcija nije mali i iznosi 10,2 posto.
Ovo je do sada najobimnije istraživanje posvećeno genetskoj strani epidemije, a pokazalo je da iako ubacivanje interferona u ćeliju virusa dovodi do paralizovanja covida, krvna plazma nekih pacijenata sadrži antitela koja infekciju pogoršavaju, jer umesto da blokiraju čine da se virus nesmetano u brže umnožava. Situaciju se sa naučne strane dodatno komplikuje činjenicom da su muškarci više pogođeni ovim procesom, što je neočekivano jer su žene više sklone autoimunim bolestima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem