TAČAN BROJ OBOLELIH KRIJE SE U OTPADNIM VODAMA

19.10.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 459 | Autor: | 0

Umesto da trošimo novac na skupe testove, dovoljno je da pogledamo u kanalizaciju, saopštili su španski naučnici

Umesto da trošimo novac na kupe testove, dovoljno je da pogledamo u kanalizaciju, saopštili su španski naučnici nakon višemesečnog ispitivanja prisustva koronavirusa u otpadnim vodama glavnog grada Španije.
Korona virus SARS-CoV-2 može se naći u stolici zaražene osobe i mada se ne veruje da će kanalizacija postati važan put prenošenja zaraze, sa širenjem patogena u lokalnim sredinama povećava se i količina virusa koji dospevaju u kanalizaciju, objašnjavaju naučnici.
- Imamo podatke kao da smo uradili hiljade PCR testova, i ne samo to, ustanovili smo da je povećanje količine virusa u vodi praćeno sa većim brojem obolelih od težeg oblika kovida i povećanim smeštanjem u bolnice. I to se događa brzo i predvidljivo: od 24 do 48 sati nakon utvrđenog povećanja prisustva virusa u vodi sledi povećan prijem težih slučajeva u bolnice, objasnio na jučerašnjoj konferenciji za štampu Antonio Sapatero, zamenik ministra za javno zdravlje Španije.

Veza količine virusa u otpadnim vodama i broja obolelih toliko je jasna da se na osnovu ovih analiza može precizno utvrditi i koji deo grada je više pogođen i samim tim može se bolje planirati i organizovati prijem i lečenje pacijenata u tim oblastima. Naravno, može se planirati i set mera u cilju sprečavanja širenja zaraze.
Obiman projekat, prvi ne samo u Španiji već i u Evropi, počeo je u junu i obuhvata uzrokovanje sa oko tri stotine mesta, dva puta nedeljno.

Zašto su Španci počeli da sistematski ispituju otpadne vode? Zvaničnici kažu, čitali su stručne časopise i "povezali kockice".

Rezultate su obradili fizičari i matematičari i došli do modela uz čiju primenu mogu da projektuju broj obolelih koji će potražiti pomoć u bolnicama u vrlo kratkom vemenskom roku.

- Ova studija jedna je od najzanimljivijih i najznačajnijih do sada, zaključio je Sapatero.

Italija, Španija i Holandija samo su neke od država koje su ispitujući otpadne vode gradova pogođenih epidemjom, ustanovile da je virus cirkulisao među populacijom ranije nego što je to zvanično utvrđeno i objavljeno. U Italiji su tragovi virusa nađeni u vodama uzorkovanim u decembru, dok je prvi zvaničan slučaj zabeležen u februaru. U Barseloni su, nakon prvih rezultata, ispitivanja proširena na vodu uzorkovanu u prethodnim periodima, pa je utvđeno da je virus u glavnom gradu Katalonije bilo prisutan početkom 2019. godine, što je čitavih devet meseci pre nego što je virus zvanično identifikovan u Kini. Otpadne vode isptivane su i u Amsterdamu, Beču, Luksemburgu...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem