VEĆINA PACIJENATA U ŠPANSKIM BOLNICAMA IMA DEFICIT VITAMINA D

03.11.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 408 | Autor: | 0

Kod mušakraca nedostatak ovog vitamina izraženiji je nego kod žena

Mnoga istraživanja ukazuju na bitan efekat vitamina D na imuni sistem, posebno u pogledu zaštite od infekcija.
Španski istraživači su otkrili da 80 posto pacijenata u Univerzitetskoj bolnici Markes de Valdesilja ima nedostatak vitamina D, a muškarci imaju niži nivo vitamina D od žena. Pacijenti zaraženi koronavirusom s nižim nivoima vitamina D imali su i povišene serumske nivoe inflamatornih markera poput feritina i D-dimera.
Studija o deficitu vitamina D kod pacijenata obolelih od kovida, objavljena je u Žurnalu Društva za endokrinologiju i i kličičku nedokrinologiju i metabolizam, a lekari na osnovu nje predlažu nove mere u lečenju obolelih od covid 19.

"Jedan od pristupa je identifikovanje nedostatka vitamina D i njegova nadoknada, posebno kod visokorizičnih osoba kao što su starije osobe, pacijenti s hroničnim bolestima i korisnici domova za stare, koji su najpodložniji koronavirusu", rekao je koautor studije Hose L. Ernandes, doktor nauka s Univerziteta Kantabrija u Santanderu u Španiji.

On smatra da treba preporučiti, ako se ustanovi da pacijen ima nedostatak ovog vitamina, uzimanje vitamina D kod pacijenata s koronavirusom, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne efekte i na mišićno-koštani i na imuni sistem.

O važnosti vitamina D govorili su i ranije brojni stručnjaci među kojima je i doktorka Rouz En Keni.

"Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih osoba koje imaju nizak nivo vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove šire implikacije na poboljšanje imunog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, onima koji su stalno kod kuće i drugim rizičnim grupama trebalo bi obezbediti adekvatan unos vitamina D", objasnila je dr Keni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem