ŠEST MESECI BOLESNI OD KOVIDA

19.01.2021 | KORONAVIRUS | Pregleda: 461 | Autor: | 0

Umor i problemi sa spavanjem mogu da traju neko vreme, dok su oštećenja pluća trajna

Umor i problemi sa spavanjem mogu da traju neko vreme dok su oštećenja pluća trajna posledica preležanog kovida.

Istraživanje sprovedeno nad više od 1.700 osoba koje su lečene u kineskom gradu Vuhan, pokazuju da je 76 posto njih patilo od najmanje jednog simtpoma nekoliko meseci nakon što su otpušteni iz bolnice.

Ovo je do sada najveće istraživanje čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet.

Otkriveno je da su umor i problemi sa spavanjem najčešći simptomi nakon kovida i da se javljaju kod 23 posto pacijenata šest meseci nakon početne dijagnoze.

Smatra se da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije poput anksioznosti i depresije koje su zabeležene kod 23 posto pacijenata.

Kod osoba koje su imale težu kliničku sliku nakon zaraze, primećeno je trajno oštećenje pluća.

"Budući da je covid 19 nova bolest, tek počinjemo da shvatamo neke od dugoročnih posledica po zdravlje pacijenata", kazao je Bin Cao sa kineskog Medicinskog univerziteta Kapital koji je vodio istraživački tim.

Dodao je da analiza u studiji pokazuje da neke osobe i po izlasku iz bolnice nastavljaju da žive sa barem nekim posledicama virusa i naglasio potrebu za dodatnom negom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške infekcije.

"Naš rad će biti usmeren dodatno na proučavanje veće populacije kako bismo u naknadnoj studiji imali potpunu sliku svih posledica koje kovid može da izazove", naglasio je Bin Cao.

Mnogi istraživači širom sveta proučavali su posledice koje koronavirus ostavlja na pacijente. Među njima su i doktori američkog Centra za kontrolu i prevenciju koji su zaključili da i nakon preležane bolesti ostaju umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima. Osim navedenih, u dugoročne posledice svrstavaju se i teškoće u koncentraciji i razmišljaju, depresije i glavobolje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem