KAKO SINOFARM VAKCINA STVARA IMUNITET?

30.01.2021 | KORONAVIRUS | Pregleda: 1436 | Autor: | 0

Kako kineska vakcina iz ćelija bubrega majmuna stvara imunitet?

Kineska vakcina stigla je u najvećim količinama do sada u našu zemlju, pa je baš nju primilo najviše građana.
Početkom 2020. godine, Pekinški institut za biološke proizvode stvorio je inaktiviranu vakcinu protiv korona virusa nazvanu BBIBP-CorV.
Vakcinu je razvila kineska državna kompanija Sinopharm koja je potom vršila i klinička ispitivanja.
Kina je vakcinu odobrila 31. decembra, a ona se već uveliko, osim u Kini koristi i u Bahreinu, UAE, Egiptu i Srbiji.
BBIBP-CorV deluje tako što podučava imuni sistem da stvara antitela protiv virusa SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine, odnosno tzv. proteine klasova koji se nalaze na površini virusa.
Da bi kreirali BBIBP-CorV vakcinu, istraživači su dobili tri varijante korona virusa od pacijenata koji su se nalazi u različitim bolnicama u Kini. Odabrali su jednu od tih varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna ugajanim u rezervoarima bioreaktora.
1. faza
Jednom kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, polivali su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton. Jedinjenje je onemogućilo delovanje korona virusa vezujući se za njegov gen. Tako inaktivirani, korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali njihovi proteini, uključujući tzv. šiljak proteina, ostali su netaknuti.
Potom su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma koji se zove adjuvantni analgetik. Ajduvanti stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.
2. faza
Pošto su korona virusi koji se nalaze u Sinofarmovoj vakcini inaktivirani, tako mrtvi se mogu ubrizgati u ruku bez izazivanja stvarne bolesti. Kada uđu u telo, neke od inaktiviranih virusa progutaće vrsta imunih ćelija koja se nazivaju antigenskim prezentirajućim ćelijama.
Ćelija koja prezentuje antigen "cepa" korona virus i prikazuje neke njegove fragmente na površini. Takozvana T-ćelija može otkriti taj fragment. Ako se fragment uklopi u jedan od svojih površinskih proteina, T-ćelija se aktivira i može pomoći regrutovanju drugih imunih ćelija da odgovore na vakcinu.
3. faza
Druga vrsta imunih ćelija, nazvana B-ćelijama, takođe se može susresti sa inaktiviranim korona virusom. B-ćelije imaju površinske proteine u ogromnom mnoštvu oblika, a nekolicina može imati pravi oblik da se prikači na korona virus.
Kada se B-ćelija "zaključa", ona može povući deo virusa ili ceo virus i predstaviti fragmente korona virusa na svojoj površina.
Pomoćna T-ćelija aktivirana protiv korona virusa može da se zakači za isti fragment.Kada se to dogodi, aktivira se i B-ćelija. Razmnožava se i izliva antitela koja imaju isti oblik kao i njihovi površinski proteini.
4. faza
Jednom kada primi vakcinu, imuni sistem može da odgovori na infekciju živog korona virusa. B-ćelije prizvode antitela koja se lepe za uljeza. Antitela koja ciljaju proteinski klas mogu sprečiti virus da prodre u ćelije. Druge vrste antitela takođe mogu blokirati virus drugim sredstvima.
Klinička ispitivanja vakcine Sinofarma pokazala su da vakcina i te kako može zaštititi ljude od kovida-19. Ipak, još uvek niko ne može da kaže koliko će zaštita trajati. Moguće je da će nivo antitela opadati tokom meseci. Ali imuni sistem takođe sadrži posebne ćelije zvane memorijske B-ćelije koje mogu zadržati informacije o korona virusu godinama ili čak decenijama.

U slučaju kineske vakcine nus-pojave su očekivane, a najčešće su:
Bol na mestu uboda
Glavobolja
Otok i svrab na mestu uboda
Groznica
Umor
Bolovi u mišićima
Kašalj i otežano disanje
Dijareja
Svrab kože
Pod neobičnom nus-pojavom navodi se i eritem (crvenilo), ali i sledeće nus-pojave:
Vrtoglavica
Gubitak apetita
Povraćanje
Orofaringealni bol
Povraćanje
Otežano gutanje
Curenje iz nosa
Zatvor
Preosetljivost
Kao redak simptom navodi se akutna alergijska reakcija, letargija, pospanost, poteškoće sa spavanjem, kijanje, suvoća grla, lupanje srca, akne...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem