ZA IMUNITET NAJBOLJI JE LIVADSKI MED

12.11.2019 | LEKOVITI MED | Pregleda: 1401 | Autor: | 0

Kada je pre dve decenije ostala bez posla, Milica Stepanović iz sela Zabrđe razmišljala je čime bi mogla da se bavi. Sada je jedna od najboljih pčelarki u Srbiji


Kada je pre dve decenije ostala bez posla, Milica Stepanović iz sela Zabrđe razmišljala je čime bi mogla da se bavi i koji bi posao bio unosan za nju i njenu porodicu. Sada je jedna od najboljih pčelarki u Srbiji.

Kada je pre dve decenije ostala bez posla, uz pomoć prijatelja, i uz veliku podršku porodice, odlučila je da nabavi košnice i da svoje slobodno vreme provodi u prirodi. Pošto je na početku Milici ovaj posao bio hobi, planirala je da med proizvodi samo za sebe. Ubrzo je shvatila da lepo može da spoji sa korisnim, te se u potpunosti posvetila pčelarstvu.

Danas, pčelinjak porodice Stepanović broji oko dve stotine košnica.
Selo Zabrđe nalazi se na oko četiri kilometara zapadno od Petrovca na Mlavi. Ime je dobilo po svom položaju - „za brdom“, kako su govorili meštani sela. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. U Opštini Petrovac na Mlavi pčelarstvo je češće zastupljeno zbog blizine Homoljskih planina.
Porodica Stepanović proizvodi sve proizvode: med, polen, propolis, sušeno voće u medu, kao i rakije sa medom i lekovitim travama.
- Najtraženiji je bagremov i livadski med. Bagremov med je najblaži i najčistiji, jer sadrži isključivo bagremov nektar. Njega mogu da konzumiraju mala deca i dijabetičari, što sa ostalim vrstama meda nije moguće - ističe Milica i dodaje da je livadski med mnogo jači i kompleksniji od bagremovog, odličan je za imunitet zbog svih biljaka i cvetova koje sadrži.

Pčelinjaci su raspoređeni na više lokacija u toku godine.
- Izvodimo ih na ispašu bagrema u selo Kladurovo i Žagubicu, na suncokretovu ispašu u Banatu i lipovu ispašu na Fruškoj Gori. Trudimo se da nam košnice nisu stalno na istoj lokaciji, što nam omogućava jednostavnije i jeftinije pčelarenje, pri kom dobijamo med odličnog kvaliteta sa dobrom cenom - tvrdi Milica.
- Mi samo od ovoga živimo i nemamo druge izvore prihoda. Trudimo se da radimo, da zaradimo i uspevamo u tome. Imamo odlične proizvode, uporni smo i uvek očekujemo dobre rezultate - navodi Milica i dodaje da su vremena nestabilna, ali se trude da samo kvalitetni proizvodi dođu do kupaca. Često svoje proizvode šaljemo i u inostranstvo, mada je glavno tržište grad Beograd.

Porodica Stepanović je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja koja se dodeljuju uspešnim pčelarima. Najponosniji su na zlatnu medalju sa krunom „Kraljica meda” sa XX jubilarnog festivala meda u Novom Sadu, kao i na diplomu sa zlatnom medaljom za najbolji bagremov med na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Ono što je bitno, jeste da ovi vredni ljudi puno ulažu u nauku i obrazovanje. Kako objašnjava naša sagovornica, mladi pčelari treba da obilaze sajmove, izložbe, predavanja i radionice, da potraže pomoć i savete od iskusnih pčelara. Pored toga, ovaj posao u mnogome zavisi od klimatskih uslova pa, tako, godina može da bude loša, što ne ide u prilog pčelarima početnicima. Ne treba zaboraviti da je pčelarenje dug proces, uz mnogo strpljenja i čvrste volje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem