OD PČELA SMO NAUČILI KAKO DA SE ORGANIZUJEMO

17.09.2020 | LEKOVITI MED | Pregleda: 230 | Autor: | 0

Pčelarska priča porodice Đurić

Pčelarsko gazdinstvo Đurić nalazi se u Bačkoj Topoli i „broji” četrnaesti rođendan, a ljubav prema pčelama članova ove porodice traje ceo život. Osnivač i glavni pčelar gazdinstva Zdravko, još u ranom ranom detinjstvu pomagao je svojoj baki koja se bavila pčelarstvom i svoju ljubav preneo je na naslednike.

- Zdravko Đurić, osnivač gazdinstva, najviše vremena provodi sa pčelama. Njegova najveća podrška u svim planovima i radovima je supruga Dušanka. Sin Dušan, zajedno sa ocem, radi najteži deo posla oko pčela i bavi se distribucijom proizvoda. Snaja Bojana zadužena je za sve lepe recepte i smišljanje novih đakonija, zet Nemanja pripomaže a ja najviše brinem o marketingu i promociji proizvoda - priča za Magično bilje Slađana Đurić i dodaje:
- Svi učestvujemo u vrcanju meda, pakovanju i pripremama za sajmove meda. Naša porodica ima i dva mališana koji su, primereno uzrastu, uključeni u pčelarenje.
Đurići napominju da je suština posla zajednički rad, timski duh, ljubav i veza među članova, a nagrada za trud su zdravi proizvodi kako za samu porodicu tako i za sve potrošače. Svaka kap meda, ističu, osim zdravlja, sadrži i veliku ljubav.

Porodica Đurić trenutno se brine o sedamdesetak košnica, ali planira da već sledeće godine znatno uveća njihov broj i da proširi asortiman proizvoda.
- Nase pčele ,rade, na vojvođanskim poljima, livadama, pod suncokretima i šumama bagrema i lipa, tako da imamo cvetni, livadski, med od uljane repice, bagremov i lipov med. Specijalitet su nam mešavine meda sa liofilizovanim voćem: med sa malinom, borovnicom i višnjom i kakaom. Ove godine smo uveli i novu mešavinu koju mališani jedu umesto kupovinih kremova prepunih loših masti i šećera. I odrasli su oduševljeni ovom kombinacijom meda, kakaoa i lešnika.
Porodica Đurić ističe da državna pomoć redovno stiže, ali napominju i da bi morala da bude veća, jer su ulaganja u pčelarstvo u odnosu na prihode izuzetno velika. Pčelarenje traži potpunu posvećenost cele porodice, pa za bavljenje još nekim poslom, koji bi dopunio prihode, jednostavno nema vremena.
Na pitanje da li je i kako epidemija uticala na poslove sa pčelama i kakav je odnos potrošača prema medu, Slađana odogovara:
- Korona je na nas uticala na više načina. Obim prodaje se povećao, ljudi se više nego ikad trude da ojačaju imunitet. Međutim, sa ekonomske strane nismo uspeli da sprovedemo sva planirana ulaganja, upravo zbog novonastale situacije.
Đurići napominju da pčelarenje nije posao koji se odradi u radno vreme i odlaskom kući zaboravi. To je rad koji traži ljubav i predanost. A onaj ko ga zavoli, „osuđen” je da ga radi ceo život, dok ljubav prema pčelama pomaže da se izdrže svi usponi i padovi. Kad je cela porodica uključena u pečlarenje, sve je mnogo lakše.
- Sama organizacija rada ,ukradena, je od pčela. Svako ima svoj posao i mora vredno da ga radi - zaključuje Slađana Đurić.

Tekst: S. S.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem