PČELARSKA PRIČA ELVIRE REDŽEPOVIĆ: PRIMORSKI MED I ORASI STABILIZOVALI TIROIDU, MATIČNA MLEČ OCU VRATILA PAMĆENJE

21.11.2020 | LEKOVITI MED | Pregleda: 464 | Autor: | 0

Elvira Redžepović iz Bara, nakon početne sumnjičavosti, prateći roditeljski rad u pčelinjaku zavolela najvrednije insekte planete i posvetila se pčelarenju

Moja je porodica nova u pčelarskim vodama, a kako sam od tinejdžerskih dana pratila oca Ahmeta i majku Ljimonu, prirodno je bilo da zavolim pčele i pčelarenje. Od početka sam bila podozriva, nisam verovala pčelama ali vreme je učinilo svoje. Pratila sam oca u stopu, on je bio moj mentor od koga sam učila i skupljala znanje. Fasciniralo me je kako radi, kako se prema pčelama ophodi i kako ga one slušaju. Ono što me je naučio jeste da moraš da voliš ono što radiš. I tako je i bilo, provodila sam sve više vremena među pčelama, gledala sam ih i slušala, svaki njihov let iz košnice bila je nova pustolovina. Radeći sa pčelama i zahvaljujući provedenom vremenu u pčelinjaku zavolela sam ih - za Magično bilje počinje svoju pčelarsku priču dvadesetčetvorogišnja Elvira Redžepović, prehrambeni tehnolog, koja je studije završila na Univerzitetu Donja Gorica u Baru.

A ulazak mlade snage u pčelinjak praćen je i dodatnim obrazovanjem, posredstvom časopisa Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore (SPOCG), uz obilje izvora sa interneta i bogatu pčelarsku literaturu. Elvira naglašava da pčelarstvo u Crnoj Gori nije razvijena grana i da nema puno njenih vršnjaka koji bi se upustili u baveljnje ovim poslom.

- Početak pčelarstva u kući Redžepović započeo je sa svega šest košnica koje se na crnogorskoj teritoriji evidentiraju kao poljoprivredna gazdinstva. Uz uporan rad i strpljenje danas raspolažemo sa dve stotine košnica, koje su smeštene na nadmorskoj visini do trista metara u Pečuricama, u Opštini Bar. Ovaj broj košnica nam omogućava da proizvodimo matice za primorski region Crne Gore. Osim glavne grane proizvodnje matica na tržistu, plasiramo i pčeline proizvode. Najtraženiji su med, propolis i matična mleč, koji su zbog aktuelne situacije idealni za jačanje imuniteta - objašnjava Elvira.
Bogatstvo Pečurica ogleda se u „sudaru” morske i planinske klime, u toj oblasti rastu razne vrste priobalskih i livadskih biljaka. Brda su prekrivena žbunastom žalfijom (kadulja), što je čini dominantnom u odnosu na druge biljke. Zato je upravo žalfija glavna paša za pčele. Zbog držanja košnica u blizini mora, kao i raznovrsnosti priobaljskih biljaka, na koje pčele rado sleću, med koji proizvode Redžepovići s pravom se može nazvati primorskim medom.

- U toku studija imala sam mogućnost da se upoznam sa proizvodima koje pčela može da ponudi čovečanstvu. Međutim, vremenom sam počela više da istražujem i dođem do boljih objašnjenja i konkretnih rezultata istraživanja. Ali ono što je mene uverilo u njihov efekat jeste moj otac. Početkom ove godine počeli smo da vadimo matičnu mleč koja može da pospeši rad imunog sistema i da održava nervne ćelije. Moj otac je poslednjih godina imao problem sa pamćenjem, koncentracijom i malaksalošću. Bilo je dana kada nije mogao da se seti urađenog posla ili nekih situacija, što me je veoma zabrinulo. Prvo vađenje matične mleči bilo je lično za njega, da poboljša stanje, nagovorila sam ga da je koristi narednih deset dana. Bila sam strpljiva, zanimalo me je kada će doći do poboljšanja, stoga sam ga još više pratila kako se ponaša i da li se seća obavljenog posla. Prvog dana nije bilo nikakvih rezultata, drugi dan isto, treći dan nikakvih promena, četvrti dan moj otac je bio vedriji, mogao je duže da radi, peti dan je bio ključan. Petog dana otac je mogao da se seti svega u proteklih nedelju dana, da duže izdrži rad, iako je u šezdeset i petoj godini. Nastavio je da koristi matičnu mleč i postao jači psihički i fizički, objašnjava Elvira.

- Volimo da kažemo da naše pčele redovno posećuju Jadransko more, vole da se sunčaju i kupaju. Ipak, zbog vremenskih neprilika prinos meda ove godine bio je veoma mali. Naime, primorje Crne Gore pogodila je neverovatna suša koja je trajala od aprila do septembra. U tom vremenskom periodu nije bilo padavina koje bi dozvolile biljkama da stvaraju nektar za pčele. U susret nam je izašao Savez pčelara Crne Gore koji je simbolično pomogao svojim pčelarima obezbjeđujući dva kilograma šećera po društvu da bi prezimile. U tom vremenskom periodu nastupile su i bezbednosne mere povodom pandemije kovida 19. Ipak, to nas nije sprečilo da proizvodimo matice i matičnu mleč. Matice su glavni proizvod na našem pčelinjaku, pritom su i najtraženije u letnjim mesecima, dok se u toku godine traže med, propolis i matična mleč - kaže Elvira Redžepović i dodaje da je uz pčele uspela da dovede štitastu žlezdu u ravnotežu. Koristila je med u koji je dodala mlad zelen orah, ova mešavina stajala je na suncu mesec i po dana. Nakon toga usledilo je ceđenje oraha a sirup je čuvala u fružideru. Poboljšanje je usledilo nakon desetak dana: osećala se manje umornom, a i kazaljka na vagije počela da se pomera. Zato savetuje svima, i zdravim i bolesnim, da umesto šećera koriste med jer je on i hrana i lek. A ako deca ne žele da ga jedu, poslužite se lukavstvom - npravite domaću nutelu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem