PČELARSKA PRIČA: ORDINACIJA U PČELINJAKU

18.02.2021 | LEKOVITI MED | Pregleda: 266 | Autor: | 0

Nakon završenog Medicinskog fakuleta u Novom Sadu, Ljubica i Veljko Antonić zaljubili su se u pčele i znanje iz medicine kombinuju sa pčelinjim proizvodima i lekovitim biljem


Dok je kao dete pčelario sa ocem, Veljko Antonić nije mogao da pretpostavi da će se godinama kasnije njegovo druženje sa pčelama razviti na sasvim drugačiji način. Nakon završenih studija i sklopljenog braka, sa suprugom Ljubicom odlučio je da ordinaciju preseli u pčelinjak.
- To je bio moj prvi kontakt sa pčelama, ali vremenom sam ih i ja zavolela. Stalno smo zajedno na pčelinjaku i rad sa pčelama donosi nam mir, spokoj i zadovoljstvo. Može se slobodno reći da smo mi prva generacija pčelara, objašnjava Ljubica Antonić, dodajući da su sve sami naučili, uglavnom iz literature koja je ostala iza Veljkovog oca, koji je nažalost tragično nastradao, i iz video materijala, na Jutjubu. Veljko je član Društva pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada, član Izvršnog odbora i blagajnik Društva, a zadužen je i za predavanja koje Društvo pčelara organizuje svake zime kada nema posla na pčelinjacima.

- Zajedno sa nama počeli su da pčelare i Veljkov brat Stanko i zet Đorđe, tako da smo u divni svet pčelarstva uveli i njih. Pčelinjak nam je stacioniran u selu Čalma, u opštini Sremska Mitrovica. Tu su nam pčele na bagremovoj i livadskoj paši, dok na pašu uljane repice pčele selimo u Bačku Palanku, odakle sam ja, a lipova paša nam je na Fruškoj gori - objašnjava Ljubica Antonić, dodajući da osim bagremovog, lipovog i livadskog meda imaju i druge pčelinje proizvode - propolis, alkoholnu tinkturu propolisa i kod nas, ne toliko poznat krem od meda.

- Hteli smo da budemo drugačiji pa smo probali da napravimo brend ‘Naša medena priča’ i smislili nešto novo - kremast med, koga nije bilo na tržištu. To je mešavima meda od uljane repice, koji fino kristališe, sa bilo kojim medom koji nije kristalisan. Suština je kontrolisana kristalizacija kojom se postiže idealna konzistencija meda i zbog toga se lako maže na hleb, a daljom kristalizacijom neće postati čvrst kao, na primer, suncokretov med. Kremast med postižemo mešanjem različitih vrsta meda mikserom u određenim intervalima. Dobro nam je došlo znanje stečeno na fakultetu pa smo u ovako dobijenu bazu dodali određene sastojke i napravili mešavine koje su pokazale blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Da napomenem, ne proizvodimo lekove, ali uz stalnu upotrebu, kao dodatak adekvatnoj ishrani, neke mešavine mogu ublažiti i olakšati tegobe kao što su bronhitis, stomačni bolovi ili nervoza.

Kao dodatke kre-mastom medu Antonići najviše koriste proverene lekovite biljke: nanu, anis, seme koprive, mlečiku, seme golice i organski kakao, a kombinacije prave poštujući znanja o blagotvornom dejstvu biljaka. Tako, na primer, nana i anis, sa svojim snažnim mirisom, koji podseća na negro bombone, pogoduje ublažavanju tegoba respiratornih puteva, kašlja, bronhitisa, a preporuka su i pušačima. Med u kombinaciji sa golicom, koprivom i mlečikom, pak, prija starijim osobama jer nadoknađuje deficite materija koje dovode do osteoporoze. Sam ukus kremastog meda nekima je i prijatniji od uobičajenog, tečnog ili kristalisanog.

- Med, bilo običan bilo krem, mogu da uzimaju svi, naravno, osim osoba alergičnih na med ili neki od njegovih sastojaka. Ne preporučuje se, takođe, ni bebama do godinu dana. Nakon godinu dana, uvodi se prvo bagremov med, i to najpre četrvtina kašičice nekoliko dana, pa polovina, i tek onda puna kašičica. Uostalom, majke to i znaju jer svaku novu namirnicu detetu uvode postepeno i na sličan način. U našoj porodici, vrlo brzo posle uvođenja bagremovog meda, sestrina deca prešla su na kremasti med i koriste ga i danas. Zapravo, mali Mihajlo i Miona bili su prvi koji su probali kremasti med sa dodatkom semena koprive jer je jedno od njih imalo problem sa anemijom. Uspešno smo to prebrodili ishranom i medom a nastavili su i dalje da ga uzimaju, svako jutro po kašičicu - objašnjava Ljubica Antonić.

Iako su, kako sami navode, Antonići mladi i po godinama i po pčelarskom stažu, poručuju svima da od onoga što se voli ne treba odustati. Za sada, kažu, uživaju u svom malom medenom bogatstvu.
- Ne možemo se porediti sa velikim firmama i proizvođačima, sve je kod nas na nivou ručne izrade ali razvijamo se polako, u skladu sa trenutnim mogućnostima i vremenom. Tokom proleća i leta, kada je najviše rada na pčelinjaku, radimo a preko zime uživamo u ukusima našega rada - zaključuje Ljubica Antonić.

S.S.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem