PČELARSKA PRIČA ŽELJKA BAJOVIĆA: PČELAR JE SLUGA PČELA

23.06.2021 | LEKOVITI MED | Pregleda: 954 | Autor: | 0

Pčelarska priča: Ostanak bez posla učinio je da se Željko Bajović iz Bileće potpuno posveti dotadašnjem hobiju. Njegove košnice nalaze se na mirisnim poljima žalfije, vresa i ive, daleko od bilo kakve industrije ili zagađenja

Pčelarstvo Bajović iz Bileće bavi se skoro dvadeset i pet godina proizvodnjom pčelinjih proizvoda. Glavni pčelar Željko Bajović u slatku priču krenuo je sa nekoliko košnica da bi danas njegov pčelinjak imao oko pet stotina društava. Za Lekoviti med napominje da je u porodici uvek bilo makar nekoliko košnica, ali pčelarstvo je za njega postalo ozbiljna delatnost tek kada je ostao bez posla.
- Najpre je krenulo kao dodatno zanimanje i vremenom sam povećavao broj pčelinjih društava. Nakon gubitka posla, pre više od dve decenije, posvetio sam veću pažnju pčelarenju. Pravio sam sopstvenu građu za pčele: košnice, ramove i sve ostale delove. Uz dosta truda, strpljenja i pročitane literature, nakon nekih desetak godina, broj pčelinjih društava postao je veliki i tada mi je pčelarstvo postalo osnovno zanimanje i osnovni izvor prihoda. Znanje sam usvajao iz razne literature, predavanja, seminara i, što je najvažnije, kroz praksu - objašnjava Željko Bajović, koji je sa suprugom i glavni radnik i preduzetnik.
A na pitanje šta hercegovački med čini drugačijim od meda drugih prostora Balkana, Željko kaže:
- Specifičnost meda sa ovog prostora je u tome što u Hercegovini raste više od dve stotine vrsta samoniklog lekovitog bilja. Drača, iva, kadulja, vresak samo su neke od mnogobrojnih vrsta koje se nalaze na području istočne Hercegovine. I to bilje donosi jak ukus i aromu medu. Zatim, još uvek ne postoji industrijsko bilje, kao ni industrija koja bi bila veliki zagađivač okoline.
Život i rad pčelara nisu jednostavni i da bi se sve postiglo, potrebna su mnoga odricanja. A kada se i priroda svojom nepredvidljivošću umeša, nastaju situacije koje od pčelara traže maksimalno angažovanje. Željku je jedno iskušenje posebno ostalo u sećanju.

- Jedno smo leto vrcali med bukvalno pod vedrim nebom nekoliko dana, spavali smo ispod kamiona tek toliko da nas ne uhvati jutarnja rosa. Nalazili smo se na velikoj nadmorskoj visini, u planini, a pretovar košnica do Bileće udaljene 50 km bio je previše zahtevan zadatak. Tako da smo nas desetak proveli te dane bukvalno na otvorenom, uz malu planinsku kolibu u kojoj smo smestili posude sa medom. Pčelarstvo zahteva da se živi u košnici, pčelar je sluga pčela, to je suština života pčelara.
Pčele se nalaze na više lokacija oko Bileće i Željko ih seli u zavisnosti od perioda ispaše na različita mesta na području Hercegovine. To su oblasti bogate lekovitim biljem, bez izvora zagađenja, tako da pčele na raspolaganju imaju svu prirodu Hercegovine. Problem jedino mogu predstavljati sušni periodi tokom leta, a poslednjih godina i sve kišovitija proleća jer je osetno poremećen ciklus prirode a na to pčelari ne mogu da utiču.

- Preporučujemo hercegovački med od lekovitog bilja. Moram napomenuti da ne postoji i sključivo med od jedne vrste bilja, kako ljudi obično pretpostavljaju, već se radi o poliflornom medu, medu koji potiče sa mnogo različitih biljaka. U istočnoj Hercegovini ne postoji plantažno bilje kao u drugim krajevima, tako da je ovaj med raznovrstan u pogledu vrsta biljaka koje čine ispašu. Jedino što svaki med može imati dominantnu ispašu, odnosno biljku tokom te ispaše. Proizvodimo i matičnu mleč, pergu, mešavina meda i polena i nukleuse. Svaki med koji je prirodan je dobar, a med od žalfije i vreska pogoduju u rešavanju respiratornih problema. Med od žalfije delotvoran je kod tretmana suvog kašlja i bolesti bronhija, dok se med od vreska može koristiti kod kašlja, bolesti bubrega i bešike, reume, artritisa, ekcema, problema sa prostatom.
Pčele su Željku pomogle i da se oslobodi čira na želucu, odnosno, ozbiljnih želudačnih problema. Uz odgovarajuću medicinsku terapiju, ali i pčelinje proizvode, problem je nestao a ovaj vredni pčelar napominje da je najvažnija zdrava navika u konzumaciji meda. Za dobro zdravlje savetuje medeni početak dana:
Pomešati sok od pola limuna, malo mlake vode i kašiku meda. Ovaj napitak je najbolje uzimati ujutru jer daje potrebnu energiju. Ako ste dovoljno uporni, na ovaj način, osim rešavanja problema sa želucem, jačate i imunitet, koža će vam blistati, oslobodićete se viška kilgorama, održaćete zdrav nivo šećera u krvi i sprečiti urinarne infekcije i druge upale.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem