SREĆU NE DOSTIŽETE AKO DOBIJETE NEŠTO ŠTO NEMATE

24.03.2012 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 6655 | Autor: | 0

Najpoznatiji herbalisti sveta, Dr Endrju Vejl, otac integrativne medicine i kontroverzni američki pobornik korišćenja marihuane u medicinske svrhe, smatra da se depresija može sprečiti promenom način mišljenja, i kaže


Prva javna kontroverza dr Endrjua Vejla pojavila se još kada je studirao medicinu na Harvardu 1968. godine. Njegova laboratorijska studija efekata marihuane na ljude bila je prvo istaživanje te vrste uopšte. Fakultet mu nije dozvolio da eksperimente izvodi u njihovom kabinetu, pa je bio primoran da koristi laboratoriju na Bostonskom univerzitetu. Njegovi nalazi, objavljeni u časopisu Nauka, još dok je stažirao, bili su široko osuđivani. Dr Vejl je, međutim, nastavio svojom stazom, putovao je po svetu i sakupljao informacije o upotrebi droge u drugim kulturama, o lekovitom bilju, kao i o alternativnim metodama lečenja bolesti. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Arizona pokušao je da promeni medicinsko obrazovanje i uključi u njega alternativne terapije, interaktivne metode lečenja duha i tela, prirodno izlečenje i ostale predmete koji, obično, ne ulaze u vežbe za lekare.

- Ako prestanem da budem kontroverzan, prestaću i da radim svoj posao. Mene interesuju stvari koje se ne uklapaju u koncept establišmenta, ne ulaze u prihvatljive modele i u definicije istinitog i korisnog - rekao je dr Endrju Vejl jednom prilikom. Svoja otkrića predstavio je javnosti preko sedam knjiga, uključujući i svetske bestselere Spontano izlečenje i Osam sedmica do savršenog zdravlja. Često ga pozivaju kao eksperta za droge i bolesti zavisnosti, poznavaoca medicinskih biljaka, alternativne medicine i reforme medicinskog obrazovanja da bude predavač, ili da gostuje u TV emisijama. Endrju Tomas Vejl rođen je 1942. u Filadelfiji, u porodici nemačko-ukrajinskog porekla. Nakon završetka medicinskog fakulteta bacio se na izučavanje etnobotanike, nauke o korišćenju droga u pretehnološkim društvima, odnosno, među primitivnim plemenima. Godine 1972. objavio je knjigu Prirodni um, u kojoj je opisao svoja iskustva sa upotrebom droga među Indijancima Amazonije i Anda. Knjigu Od čokolade do morfijuma: sve što treba da znate o drogama za menjanje svesti, objavio je 1983. godine. Pošto ga je kritika proglasila intelektualcem koji neprestano piše o drogama, njegov čitalački krug sveo se na posvećenike. A Vejl je hteo više. Napisao je knjigu Spontano izlečenje, a odmah zatim i Osam sedmica do savršenog zdravlja, i postao najčitaniji „alternativac“ u SAD. Časopis Tajm 1997. proglasio ga je jednim od dvadeset pet najuticajnijih Amerikanaca i jednim od sto najuticajnijih ljudi na svetu za 2005. godinu. Njegov sajt na internetu dnevno poseti 83.000 zainteresovanih. Zbog svojih shvatanja promocije droga i odbacivanja klasične medicine, dr Vejl je često bio na udaru kritike. Prozivali su ga da promoviše emocionalne kriterijume na uštrb dokazanih empirijskih podataka i logike, da negira nauku i nudi magične i pseudonaučne proizvode za očuvanje i postizanje zdravlja. Priznali su mu da je jedino dobro za šta se zalaže ostavljanje pušenja, ishrana bogata voćem i povrćem i vežbanje, ali da su „sve ostalo gluposti“. FDA (Food and Drug Administration - američko Ministarstvo zdravlja) 2009. poslalo je upozoravajuće pismo Vejlovoj kompaniji Weil Lifestyle LLC u sklopu urgentnih mera koje je preduzelo da bi zaštitilo korisnike od njihovih proizvoda. U međuvremenu, dr Vejl ne odustaje od svojih istraživanja i poredi efekte organskih materija sa sintetičkim lekovima. - Koristim termin “spontana sreća” da bih ukazao na činjenicu da je sreća nešto što dolazi iznutra. Sreća se ne postiže ako dobijete nešto što nemate - kaže dr Vejl.

Program dr Vejla Pronađite sreću za Četiri nedelje

Nakon borbe sa sopstvenom depresijom, dr Endrju Vejl, je stvorio četvoronedeljni plan pronalaska sreće bez čaše vode i bočice sa tabletama. Plan, međutim, nije namenjen osobama kojima su lekari dijagnostikovali depresiju. Oboleli bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre početka primene ovog plana.

Prva nedelja

Smanjite unos kofeina, jer je kofein snažan stimulans koji može poremetiti cikluse raspoloženja. Pokušajte da ne pijete kafu dva dana da proverite da li ste zavisni. Ukoliko se pojave glavobolja, hronični umor i drugi simptomi apstinencije, trebalo bi potpuno da prestanete da pijete kafu. Pokušajte da je zamenite čajem. Izbacite prerađenu hranu, izbacite sve pakovano i procesuirano i prebacite se na sveže.

Druga nedelja

Dodajte koktel suplemenata za podizanje raspoloženja: riblje ulje koje sadrži 600 mg DHA/EPA masnih kiselina, vitamin D (1000 IU), multivitamin koji sadrži 400 mcg folne kiseline, 100 mcg vitamina B12 i 1,7-2 mg vitamina B6. Koktel uzmite uz najveći obrok tokom dana kako biste obezbedili dobru apsorpciju. Obnovite kontakte sa prijateljima i poznanicima.

Treća nedelja

Smanjite broj informacija. Pokušajte da ove sedmice isključite mobilni telefon, televizor i kompjuter. Previše informacija može da dovede do osećaja da se vaš radni dan nikad ne završava. Odmorite se i radite nešto smirujuće. Obnovite vezu sa prirodom i počnite da vežbate.

Četvrta nedelja Prve tri sedmice osmišljene su tako da stvorite temelj pozitivnih emocija. Ako još uvek osećate potrebu za pomoći, pokušajte sledeće: Biljni preparati: ašvaganda (poznata i kao indijski žen-šen pomoć je za depresiju i anksioznost, bezbedna je za upotrebu), S-adenozilmetionin u obliku butandisulfonata 400-1600 mg dnevno na prazan želudac (lek može biti stimulativan pa se ne preporučuje osobama sa bipolarnim poremećajem niti pre spavanja) i rodiola (podiže raspoloženje i povećava koncentraciju). Dubinska masaža i akupunktura smanjuju nivo kortizola (hormona stresa) i povećavaju osećaj opuštenosti i sreće.

D. Šubarević

Foto: drweil.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem