NEPRIKLADNA ISHRANA IZAZIVA SVE BOLESTI

14.07.2015 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 2520 | Autor: | 0

Najbolji herbalisti sveta: dr Henri Biler, čuveni američki lekar, smatrao je da se belančevine različitih vrsta u istom obroku veoma štetne za organizam


Kao lekar sa praksom dugom pedeset godina, došao sam do tri važna zaključka o uzrocima i tretmanu bolesti, zasnovanim na rezultatima dugogodišnjeg iskustva i posmatranja. Prvi je da klice nisu uzrok bolesti. Mislim da je bolest uzrokovana intoksikacijom koja oštećuje ćelije, dajući im mogućnost razmnožavanja i jačanja agresivnosti. Moj drugi zaključak jeste da je skoro u svim slučajevima upotreba lekova štetna, a moj treći zaključak je da bolest može da bude izlečena zdravom ishranom - tvrdi dr Henri Biler, američki lekar i autor bestselera Hrana je najbolji lek, u kojoj zagovara lečenje bolesti putem ishrane.
On veruje da telo ima prirodnu sposobnost ozdravljenja i da glavni uzrok bolesti nisu mikroorganizmi, već neravnoteža u organizmu uzrokovana načinom života, uključujući i lošu ishranu.
Biler smatra da mnogi ljudi gutaju velike količine mesa i sira, pa ipak, kako se čini, ostaju zdravi. Pre ili kasnije, međutim, priroda ispostavi račun. Utvrđeno je da radi neutralizacije trulih ostataka varenja kuvanih belančevina, jetra iscrpljuje zalihe natrijuma brže nego što uspeva da ih obnovi. Kada je jetra slaba, razvija se toksemija.
Po njemu, preterano konzumiranje belančevina, mada su te namirnice prirodni građevinski blokovi tela, čak i u njihovom najsavršenijem obliku mogu stvoriti nevolje u hemijskim procesima u organizmu. Belančevine različitih vrsta u istom obroku uzajamo se isključuju, štete, i valja se zadovoljiti jednom vrstom u isto vreme, ističe Biler, i dodaje da kuvanje i ključanje belančevina životinjskog porekla čini ih teže svarljivim i pojačava truljenje u crevima.
- Što se belančevine više kuvaju ili peku, to više menjaju svoju koloidnu narav. Hidrofilni koloidi preobražavaju se u hidrofobne koloide. Prvobitno, ljudska jetra je bila opremljena za obradu hidrofilnih koloida, čiji se otpaci lako neutrališu pomoću zaliha natrijuma i eliminišu kroz jetru. Bubrezi daju svoj doprinos time što uklanjaju azotne otpadne materije u obliku uree.
Belančevine se po svojoj strukturi razlikuju od šećera, jer sadrže azot, sumpor, fosfor i gvožđe. Šećer sadrži ugljenik, vodonik i kiseonik, a to su elementi koje termička obrada ne menja i ne oštećuje. Ali toplota menja belančevine, koje potom trule u crevu i izazivaju teške poremećaje.
Tokom istraživanja došao sam do zaključka da bih morao da se odreknem lekova i zdravu ishranu da smatram jedinim lekom. Kolege su mislili da sam izgubio glavu, ali vreme je potvrdilo moj stav - kaže dr Biler.


Lekar holivudskih zvezda
Dr Henri G. Biler bio je istaknut američki lekar, najpoznatiji po lečenju bolesti hranom. On je priznat kao pionir alternativne medicine koja ne koristi medikamente za lečenje, već ishranu kao osnovu terapije ili kontrolu bolesti, uključujući astmu, dijabetes i rak.
U privatnom životu Biler je provodio mnogo vremena u prirodi, bio je muzikolog i ostvario se kao umetnik.
Rođen je 1893. u Milfordu (Ohajo). Oko 1905. njegova porodica seli se u Sinsinati. Studirao je medicinu na koledžu Ohajo-Majami i diplomirao 1916. godine. Biler je praktikovao lečenje više od pedeset godina, i stekao reputaciju darovitog iscelitelja koji je u stanju da izleči ili kontroliše teška zdravstvena stanja. Umro je u svom domu 1975. godine.
Kao student medicine, Biler je patio od teške astme, ali niko od njegovih profesora nije bio u mogućnosti da mu pomogne. Ova bolest ga je mučila tokom rane karijere i s vremenom postajala sve gora. Godine 1923, godinu dana nakon što je prešao u Ajdaho, sreo je Agustina Levinsona, profesora sa Malte, koji je putovao i držao predavanja o ljudskim navikama u ishrani. Dok je vodio profesora u razgledanje Tvin folsa, Biler je imao težak astmatičan napad. Profesor Levinson je sačekao da napad prođe, a onda mu objasnio šta je verovatno uzrok i kako da se izleči ishranom.
Biler je počeo da koristi dijetu kao glavno sredstvo protiv svoje bolesti i sve više za lečenje pacijenata. Proučavao je knjige o terapiji dijetom, a postao je zainteresovan i za biohemiju ishrane. Imenovan je za počasnog člana Fakulteta za preventivnu medicinu na Univerzitetu Kolumbija.
Lečenje ishranom privuklo je brojne slavne pacijente njegovog vremena. Među njima bile su holivudske zvezde: Glorija Svanson, Entoni Kvin, Grir Garson, Heda Hoper, Greta Garbo i Lusil Bol. Hedu Hoper lečio je od iscrpljenosti, a bolest glumice Elison Hejs, koja je imala stalne probleme sa zdravljem, bila je posledica zagađenja hrane olovom, što je kasnije utvrđeno.
Iako se Biler bavio mnogim pacijenatima visokog ranga, izbegavao je da deli pacijente na poznate i obične ljude, ponoseći se time što leči sve koji bi mu došli, bez obzira na socijalni status i slavu. Tokom više od pedeset godina on je bio lekar filmskih zvezda, rudara, političara, poljoprivrednika i udovica Pasadene.


Pacijenti prijatelji
Često je bio u sukobu sa Američkim udruženjem lekara, jer je verovao da su lekovi štetni i savetovao je svoje pacijente da ih izbegavaju.
Godine 1965, dr Biler je napisao knjigu Hrana je najbolji lek, koja predstavlja kompilaciju lečenja bolesti dijetom. Knjiga je prevedena na mnoge jezike i bila je kontroverzna za svoje vreme. Biler je odbio da stavi recepte u tekst, jer je verovao da svaka osoba ima drugačiju hemiju tela i, zato, različite potrebe. Godine 1972. napisao je drugu knjigu, Seksualno zdravlje na prirodan način, sa koautorkom Sarom Nikols, čije recepte je u knjigu ubacio agent bez njegovog znanja, pošto je predao rukopis.
Pred smrt 1975. godine radio je na knjizi pod nazivom Neizlečivi, posvećenoj sećanju na Martina F. Fišera, jednog od njegovih profesora sa Medicinskog fakulteta koga je veoma poštovao. Knjiga se bavila specifičnim bolestima, kao što su rak, lupus, dijabetes, astma, epilepsija, giht, pa čak i obična prehlada. U njoj je zapisao ono što je „osećao da izazva bolest“ i kako hemija može da pomogne u kontroli ili lečenju. Ova knjiga nikada nije bila završena, i ostala je neobjavljena.
Dr Henri Biler je u jednom od poslednjih intervjua američkim časopisima zaključio:
- Posle pedeset godina karijere pomislio sam da bih mogao da se penzionišem i posvetim omiljenim hobijima: muzici, čitanju, vajarstvu, planinarenju i proučavanju životinja. Međutim, pacijenti su mi i dalje dolazili iz svih krajeva SAD, pa čak i iz inostranstva, svih sedam dana u nedelji, da bi naučili koja je ishrana prikladna za njih i kako mogu da se izleče. Ako sam uspeo da im pomognem da se izleče, zadovoljan sam, jer sam im tako postao ne samo savetnik nego i prijatelj.
D. Šubarević

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem