MELEM OD OSAM TRAVA SPREČAVA GRIP

19.10.2011 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1520 | Autor: | 0

Nebojša Popović, istraživač lekovitih svojstava pečuraka i bilja iz Kraljeva

Gjive su me zanimale od malena. Već kao dečak sam počeo da ih raspoznajem a u tome mi je najviše pomogao veliki poznavalac tog neobičnog carstva - Miroslav Pavlović. Njega i danas konsultujem u vezi s njihovom lekovitošću i drugim svojstavima. Gljivama se bavim 15-tak godina, a lekovitim biljem proteklih sedam - otkriva za Magično Bilje Nebojša Popović, istraživač bilja iz Kraljeva. Najpre je, priča on dalje, naučio da razlikuje otrovne od jestivih pečuraka, a onda se okrenuo ispitivanju njihove lekovitosti: - Danas poznajem svojstva 150 vrsta gljiva. Kod nas je to još dosta neistražena oblast kojoj se, recimo u Rusiji, SAD, a posebno u Kini i Japanu od davnina poklanja izuzetna pažnja. Moji favoriti od jestivih gljiva su rujnica, martovka, đurđevka, šumsko pile, lipika, šumski šampinjon, veliki šampinjon i lisičarka.

Opasni dvojnici

Kako Popović navodi, najžešća otrovnica od svih gljiva koja raste na našim prostorima je zelena pupavka. Ima je u listopadnim šumama, naizgled je vrlo upadljiva. Ne manje opasna po život je i panterovka - muhara iz porodice Amanitta, a onda slede planinska koprenka i crvenkasta cepača: - Berači gljiva bi morali da odlično poznaju razlike između otrovnih i neotrovnih, jer veliki broj jestivih pečuraka ima svog dvojnika među otrovnicama. Prema saznanjima našeg sagovornika, razne vrste otrova koje pojedine gljive sadrže, sve više su predmet interesovanja vojnih stručnjaka, posebno one čiji otrov deluje na nervni sistem i koje razaraju jetru, bubrege i vitalne organe. Inkubacija kod ovih drugih traje 5-6-12 sati, a ponekad i do 14 dana.

Dragocena sjajnica

- Jedna od najlekovitijih gljiva je hrastova sjajnica (ganoderma lucidum), koja raste na hrastu i nije jestiva. Njen poznatiji naziv je reiši, a prema najnovijim istraživanjima veoma je delotvorna kod AIDS-a, kancera i raznih vrsta tumora. U antikancer terapiji koristi se i vrganj, jer zaustavlja rast malignih ćelija. Veoma je lekovita i šitaki, a od gljiva koje rastu kod nas - rujnica i lipika, koje sprečavaju infekcije stafilokokama. Bukovača je, takođe, veoma lekovita jer utiče na pad holesterola, koji je uzrok mnogih srčanih i uopšte, kardiovaskularnih bolesti. Kada se ova pečurka koristi u vidu čaja 2-3 meseca, vrednost holesterola i lipida može da se smanji za 50 odsto. Lisičarka ima sastojke koji doprinose uklanjanju fleka sa lica.

Spasonosna mešavina

- U svet lekovitih trava uveo me je magistar Živko Slavković, poznati biolog i izvanredan poznavalac biljaka kojima je posvetio gotovo ceo svoj život. Na njegovu inicijativu počeo sam da istražujem biljke koje pomažu radu disajnih organa i došao do recepture za melem koji je veoma delotvoran kod bronhitisa, astme i ostalih smetnji disajnih puteva. Najzastupljenije bilje u ovom melemu, koji se pravi sa žutim šećerom, uz dodatak mentola, je kantarion, jaglika, uskolisna i širokolisna bokvica, timijan, majčina dušica, vranilovka i mladi pupoljci bora koji se beru početkom maja: - Melem pomaže kod upala, prehlada, gripa, odrasli mogu uzimati 5-7 kašika dnevno, a preventivno protiv gripa, dovoljna dnevna doza su dve supene kašike. Svaka od biljaka, sadržanih u ovom melemu, ima svoju ulogu. Tako, recimo, kantarion ima baktericidno dejstvo, a vranilovka, čiji su lekoviti cvetovi i listovi koji se beru u vreme cvetanja biljke, zaustavlja zapaljenski proces sluzokože. Čaj od te biljke ne bi trebalo da se, bez pauze, koristi duže od 4-5 dana, jer može dovesti do pada kalcijuma. Vranilova trava je od davnina poznata i kao sredstvo protiv stomačnih tegoba, dijareja i uopšte, jačanje organa za varenje, posebno kad želudac ne luči dovoljno sokova. Takođe, sprečava nervozu želuca, i umiruje živce.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem