ŠTAP SVETOG PETRA LEČI BUBREGE

15.05.2018 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 679 | Autor: | 0

Milosav Miki Petković, travar iz Malče kod Niša, već trideset godina bavi se izučavanjem lekovitih biljaka


Zdravlje je poklon koji daruje priroda, a lekovito bilje je njegov najdosledniji čuvar. Tamo gde je nauka nemoćna, lekovito bilje je blagotvorno - tvrdi Nišlija Milosav Miki Petković koji živi u Malči nadomak Niša, okružen prirodnim lepotama Svrljiških planina. Od ranog detinjstva se interesovao za lekovitost biljaka, iako se niko u njegovoj porodici time nije bavio, pa je znanja sticao iz stručne literature i u školama o lekovitom bilju te je nakon šestomesečnih predavanja na niškom Narodnom univerzitetu stekao sertifikat iz ove oblasti. Ko zna koliko je miliona kilometara Miki prepešačio za tri decenije sakupljanja lekovitog bilja krstareći po Vlasini, Rtnju, Suvoj i Staroj planini, planinama Gramadi i Devici, Svrljiškim planinama, Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri.

- Prelepa priroda mog rodnog kraja me je inspirisala i podstakla da se posvetim izučavanju i istraživanju lekovitog bilja. U kući imam pravu biblioteku iz oblasti fitoterapije, a pre desetak godina svoja iskustva i znanje preneo sam u knjigu „Lečenje biljem i metode lečenja“ - kaže Petković i nastavlja: - Fitoterapija zahteva strpljenje, jer lekovito bilje ne deluje brzo. Dejstvo čajeva, biljnih kapi, kupki, obloga, ulja i krema je polagano, ali zato sigurno i bez štetnih propratnih dejstava. U narodu se veruje da lekovite čajeve treba uzimati 40 dana bez prekida, nakon čega treba pauzirati dve nedelje. Inače, biljka čija lekovita svojstva izuzetno poštujem je zlatnica (Solidago virgaurea), u narodu poznata pod imenom „štap Svetog Petra“ ili čelebi grana. To je veoma rasprostranjena višegodišnja zeljasta biljka žutih cvetova koja raste na području listopadnih šuma i visokim planinskim livadama. Njeno izuzetno delovanje se pokazuje u lečenju oboljenja bubrega, posebno nefritisa i mokraćnih puteva. Takođe, smiruje kašalj, upalu krajnika, grla i pluća, poboljšava iskašljavanje sekreta, leči bronhitis i astmu, ublažava reumatske bolove, bolove od gihta i artritisa, a leči i pojedina hronična kožna oboljenja. Za lečenje hroničnih oboljenja bubrega, jetre i žuči, kao i za detoksikaciju organizma, preporučio bih čaj od mešavine 15 grama zlatnice, 15 grama troskota, 20 grama lista breze, 30 grama petrovca i po 10 grama maćuhice i rastavića. Tri supene kašike ove čajne mešavine kuvati pet minuta u pola litra vode i piti malim gutljajima tokom dana.

Čaj za ublažavanje tegoba pri mokrenju priprema se mešavinom po 20 grama zlatnice, korena selena i oštrike. Pet supenih kašika ove mešavine kuvati deset minuta u litri vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći i sutradan piti umesto vode. Štap Svetog Petra, odnosno zlatnica, veoma je efikasan za otklanjanje reumatskih tegoba i upale zglobova. Za tu namenu treba uzeti po 20 grama zlatnice, lista breze, izopa, trave ive i paprenog lisca (polygonum hydropiper). U litar vode sipati pet kašika ove čajne mešavine i kuvati 10 minuta, ostaviti da prenoći i sutradan piti umesto vode. Za lečenje upale u usnoj duplji, upale ždrela ili kože treba pripremiti čaj za ispiranje od šest grama suve zlatnice na decilitar vode.
Iskusni travar Miki posebno preporučuje čaj od divlje ljubičice protiv otoka zglobova i čukljeva. Dejstvo ovog čaja na čukljeve može se uočiti najranije nakon dve godine korišćenja. Čaj se priprema tako što se dve kašike ovog cveta prokuvaju u litru vode, ostavi se da odstoji jedan sat, procedi i pije tokom dana. Takođe, za izbacivanje tečnosti iz organizma Miki preporučuje čaj od korovske trave mišjakinje (stellaria) koji se priprema tako što se dve supene kašike isključivo sveže ubrane trave prokuvaju u litru vode i po pije gutljaj tokom dana.

- Prvi korak u bilo kojem vidu lečenja je čišćenje debelog i tankog creva, jetre, bubrega, limfotoka, znači celog organizma - kaže Petković. Zato preporučujem opštu detoksikaciju više puta godišnje, naročito sa smenom godišnjih doba, jer je pored pravilne ishrane tajna zdravlja i dugovečnosti u otklanjanju štetnih materija iz organizma.

Recepti Milosav Mikija Petkovića
Čaj za imunitet
Izmešajte jednake delove lincure, ive i kičice pa prelijte sa 2 dl hladne vode i zagrevajte do ključanja. Posle dva minuta vrenja procedite čaj i pijte dva puta dnevno pre jela.

Protiv prehlade
Pomešati po 30 grama lipe i zove i po 20 grama medunike i ploda šipka. Kašiku mešavine preliti šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti deset minuta. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju.

Protiv visokog pritiska
Tri šake gloga, maslinovog lista i jedna šaka hajdučke trave izmešaju se i preliju sa 1,2 l ključale vode. Ostaviti da odstoji pola sata i procediti. Piti šest puta dnevno po 2 dl pre i posle jela. Terapija traje najmanje mesec dana.

S.Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net