FRA JURE MARČINKOVIĆ: MOJI RECEPTI PROTIV UBODA INSEKATA

22.06.2018 | Travari magičnog bilja | Pregleda: 1007 | Autor: | 0

Fra Jure Marčinković, sveštenik, diplomirani teolog i magistar pravnih nauka, već više od pola veka proučava lekovito bilje, skuplja ga i pomaže mnogim ljudima da ozdrave i da se bolje osećaju

Prenosimo deo iz knjige fra Jure Marčinkovića Ljekaruša - šta da radite kada vas ujede pčela, osa, stršljen...

Treba izvaditi žaoku
Kod uboda pčela, osa, stršljena ili nekog drugog insekta treba izvaditi žaoku, ako je ima, i isisati krv iz ubodenog mesta. Kod alergijskih reakcija, zbog kojih može doći i do šoka cirkulacije, mora se hitno zatražiti pomoć lekara. Posebno u slučaju uboda u usta i grlo.
Zato preporučujem sledeće:
Pojedi svež luk
Pojedi odmah svež luk. Time se sprečava otok u ustima i grlu, ali i na drugim delovima tela. Istovremeno razreži glavicu luka i stavi kao oblog na ubodeno mesto. Svakih deset minuta zameni oblog novim, svežim lukom.
On će izvući otrov uboda insekata i neće biti nikakvih posledica.
Namaži se lavandinim uljem
Ako ideš šumom i želiš da se zaštitiš od napada insekata, izmasiraj se uljem od lavande pa se oni neće ni približiti, a kamoli ubosti. Lavandino ulje je svetložuto, prijatnog mirisa, ljutog i gorkog ukusa, a dobija se iz svežih cvetova lavande.
Acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol)
Pri ubodu pčele, stršljena i slično, na mesto uboda stavi tabletu aspirina koja je malo navlažena vodom. Tabletu lagano pritiskaj na mestu uboda najmanje minut-dva i onda baci. Tako neće doći do otoka i svraba i ubod ćeš uskoro zaboraviti.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem